Skip to content

Våldtäktsman får sänkt straff i hovrätten – våldtäkten kortvarig

En 35-årig man dömdes i tingsrätten till två och ett halvt års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i Piteå. Hovrätten menar att våldtäkten endast kan ha pågått under en kortare tid och sänker därför nu mannens straff.

En 35-årig man fälldes i tingsrätten mot sitt nekande för att ha våldtagit en kvinna i Piteå våren 2012.

35-åringen uppgav själv att de träffat på varandra efter en utekväll och pratat en stund på gatan, men att de sedan skilts åt utan att någonting mer inträffat. Kvinnan däremot uppgav att 35-åringen, efter att parterna träffats på gatan, våldtagit henne.

Tingsrätten ansåg att utpekandet var tillförlitligt och därmed skulle läggas till grund för bedömningen. Åtalet mot 35-åringen ansågs styrkt och han dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Han ålades även att betala skadestånd till kvinnan om 75 000 kronor.

Hovrätten gör efter överklagande samma bedömning som tingsrätten i fråga om skuld, rubricering och skadestånd. Domstolen uttalar dock att övergreppet måste ha varit kortvarigt. Detta då det som tidigast kan ha inträffat klockan 02.45 på natten och då kvinnan träffat en annan person och berättat om våldtäkten klockan 03.00.

Hovrätten anser visserligen att det inslag av överfallsvåldtäkt som varit aktuellt medför ett förhöjt straffvärde, men uttalar samtidigt att övergreppet varit av kortvarig natur. Hovrätten anser därför att påföljden ska mildras något. 35-åringen döms nu istället till två år och tre månaders fängelse.

 

 

  • Isak Bellman
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt