Skip to content

Långa fängelsestraff för dödsskjutning av Outlawspresident

Två män döms till fängelse i 16 respektive 18 år för mord på presidenten i MC-gänget Outlaws. Detta efter att ha lurat ut honom i skogen och där avlossat fem skott. En tredje man, som agerat chaufför vid dödsskjutningen, döms till 10 års fängelse för medhjälp till mord.

Tre män, som vid gärningstillfället var 39, 26 respektive 27 år gamla, åtalades för bland annat mord efter att presidenten i MC-gänget Outlaws skjutits till döds vid en skogsväg. De tre tilltalade hade anknytningar till en av Hells Angels supporterklubbar, Red and White Crew.

Enligt åklagaren lurade 39-åringen ut offret i skogen under förevändning att han skulle få del av ett parti amfetamin. 27-åringen, som agerade chaufför, skjutsade 26-åringen till mordplatsen där 26-åringen sköt offret med fem skott. Tre av skotten träffade i huvudet, ett i bålen och ett i vänster axel. Fyra av skotten var dödliga.

Chauffören erkände sin delaktighet och vittnade om hur mordet planerats och utförts, något som de andra två männen nekade till.

Tingsrätten finner att chaufförens berättelse vinner starkt stöd av den övriga utredningen och därför ska läggas till grund för bedömningen. Rätten finner det därigenom styrkt att de tre männen planerat och genomfört mordet.

26-åringen, som avlossade skotten, döms därför för mord. Han dömds dessutom för grov misshandel för att vid ett annat tillfälle ha misshandlat en man med en golfklubba som orsakat svåra skador i offrets ansikte. Straffet bestäms till fängelse i 18 år.

Angående den 39-åriga mannen, som lurade ut mordoffret till brottsplatsen, finner rätten att hans medverkan varit en förutsättning för dödsskjutningen. På grund av sin centrala och avgörande roll i händelseförloppet anser rätten honom vara medgärningsman och dömer även honom för mord till 16 års fängelse.

Den 27-åriga chauffören yrkade nödvärn eftersom han påstod sig ha blivit hotad med pistol under färden till brottsplatsen. Rätten finner att mannen visserligen befann sig i en nödvärnssituation, men att han ändå inte ska undgå straffansvar. Detta då han redan innan nödsituationen uppstod hade främjat gärningen och kan därför inte undgå ansvar som medhjälpare. 27-åringen döms därför för medhjälp till mord till fängelse i tio år.

De tre männen döms dessutom för flera andra brott, bland annat grovt vapenbrott, dopningsbrott, narkotikabrott och rattfylleri.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt