Skip to content

Läkare begick sexövergrepp mot barn – förlorar legitimation

Kalmar tingsrätt dömde en läkare för sexuellt övergrepp mot ett barn. Läkarens legitimation dras nu in – trots att domen är överklagad.

En läkare dömdes av Kalmar tingsrätt till åtta månaders fängelse för att ha begått ett sexuellt övergrepp mot ett barn, rapporterar DN. Läkaren nekar till anklagelserna och har överklagat domen till Göta hovrätt.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har dock beslutat att redan nu dra in mannens legitimation, åtminstone tills vidare. Enligt Socialstyrelsen, som granskat fallet, finns det ”sannolika skäl” för att återkalla legitimationen.

Socialstyrelsen menar att läkarens agerande påverkar förtroendet för honom som yrkesutövare och skriver:

”Tilliten till XX som läkare har allvarligt rubbats genom det brott han dömts för av Kalmar tingsrätt. Han har agerat i strid med de krav som man ska kunna ställa på en legitimerad yrkesutövare och hans agerande har varit sådant att det kan få återverkningar på tilliten och förtroendet för hälso- och sjukvården i stort.”

Enligt DN fick läkaren sin legitimation år 2001 och han är numera specialist i allmänmedicin. Efter domen i tingsrätten har han sagts upp från sin tjänst.

I de yttranden som läkaren själv har skickat till Socialstyrelsen skriver han att han motsätter sig att legitimationen dragits in och att om han skulle dömas även i hovrätten ska brottet ändå ses som en ”påstådd engångshändelse”. Mannen anser därför att han är fortsatt lämplig att arbeta som läkare.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd går dock på Socialstyrelsens linje och mannens legitimation återkallas tills vidare.

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt