Skip to content

Kvinna stal 1,5 miljoner från omkomna sonens stiftelse

En kvinna förskingrade 1,5 miljoner kronor från en stiftelse som hon startat tillsammans med sin man efter att deras son omkommit i en trafikolycka. Hon döms nu till fängelse i två och ett halvt år av hovrätten och ska även betala tillbaka pengarna till stiftelsen genom skadestånd.

En kvinna och hennes man startade en stiftelse efter att deras son omkommit i en trafikolycka och kvinnan var ensamt ansvarig för stiftelsens ekonomi. Efter att mannen utsatts för ett sprängattentat riktades misstankar mot kvinnan och hur hon hanterat ekonomin.

Tingsrätten fann att kvinnan var skyldig till att ha förskingrat 1,5 miljoner kronor från sin sons stiftelse. Dessutom hade hon arbetat med sitt och mannens företag trots att hon hade sjukersättning och hon hade även förfalskat sin mans namnteckning på bland annat skuldebrev. 

Kvinnan dömdes för bland annat trolöshet mot huvudman, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning till fängelse i två år. Hon fick även näringsförbud i fyra år och ska betala 1,5 miljoner kronor i skadestånd till stiftelsen.

Hovrätten menar nu att fem fall som tingsrätten bedömt som grovt bidragsbrott ska anses som grovt bedrägeri då brotten begicks innan bidragsbrottslagen trädde i kraft. Fängelsestraffet skärps därför till två och ett halvt års fängelse och näringsförbudet förlängs till fem år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt