Skip to content

Hjälpte styvdotter stanna för Kustbevakningen - döms för sjöfylleri

På midsommar förra året stoppade Kustbevakningen en fyra meter lång motorbåt med en maxfart om drygt 30 knop i Östhammars kommun. Ombord på båten, en så kallad styrpulpet, fanns en 54-årig man, hans styvdotter och hennes kompis.

54-åringen, som kustbevakningen ansåg hade kört båten, hade en alkoholkoncentration i utandningsluften om 0,52 milligram per liter. Med anledning av detta åtalades mannen för sjöfylleri.

54-åringen själv hävdade att det var styvdottern som kört båten. När kustbevakningens båt tutat hade hon dock blivit stressad och av misstag gasat och därigenom varit på väg att tappa kontrollen över båten. 54-åringen hade då ingripit, lagt växelväljaren i friläge och vridit på ratten så att båten svängt upp invid kustbevakningens båt.

Tingsrätten finner dock, mot bakgrund av vittnesmål från en kustbevakare, att 54-åringen faktiskt framfört båten för motor, åtminstone en sträcka om 40-50 meter. Åtalet är därmed styrkt, menar rätten.

Tingsrätten finner dock att gärningen, med hänsyn till omständigheterna, inte är att bedöma som grov. Detta även om alkoholhalten i det aktuella fallet överstigit gränsen för grovt brott något. Påföljden bestäms till 60 dagsböter om 180 kronor.

  • Isak Bellman
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt