Skip to content

Hade sex med sovande flickvän - får skadestånd för häktestid

En man som dömts for våldtäkt på sin sovande flickvän i tingsrätten friades senare i hovrätten. Mannen får nu skadestånd av JK eftersom att han varit frihetsberövad i och med misstankarna.

En då 19-årig man satt häktat i närmare tre veckor då han misstänktes för att ha våldtagit sin flickvän. Mannen dömdes till fängelse i tingsrätten för att han haft analt samlag med flickvännen när hon låg och sov.

Hovrätten menade att mannen i och för sig varit medveten om att kvinnan sov och att hon inte tyckt om anala samlag. Dessutom hade kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd då hon sov.

Däremot ansåg rätten att det inte gick att bortse ifrån mannens förklaring att han hade "träffat fel" och att det därför inte var visat att det rört sig om ett analt samlag.

Trots att domstolen hade förståelse för att kvinnan kände sig kränkt och utnyttjad ansågs det inte visat att mannen uppsåtligt hade utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd. Därför friades mannen helt av hovrätten.

JK beviljar nu mannen nu 22 000 kronor i ersättning för lidande och ombudskostnader. Mannens uppgifter att han upplevt stort obehag då kvinnan varit närstående och de haft gemensam umgängeskrets anser JK inte medför rätt till förhöjd ersättning.

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt