Skip to content

"Jag var ju skyldig men borde egentligen aldrig ha dömts utifrån den bevisning som fanns"

Pengar, makt och kontroll var Anders Magnussons drivkrafter
Pengar, makt och kontroll var Anders Magnussons drivkrafter

Anders Magnusson erkänner gärna att det var han som genomförde ett av Sveriges mest spektakulära bankrån – det så kallade Gorbyrånet 1991. Han har dock aldrig dömts för det. Men sedan dess har han dömts för ett annat grovt rån och avverkat både Handelshögskolan och ett tolvstegsprogram mot sitt missbruk. Idag hjälper han inte bara polisen och säkerhetscheferna på bankerna – utan också människor som har drabbats av sorg.

Dagens Juridik träffar Anders Magnusson, 45, i samband med att han håller ett föredrag hos den ideella organisationen Mentor i Stockholm.

Hans livsberättelse är dramatisk och hans envetna kamp mot sitt ego, det falska lyxlivet runt Stureplan som levdes på miljonerna från brott, sitt missbruk och sin kriminella identitet har sedan många år fått honom att landa stadigt på båda fötterna.

- Jo, det vågar jag nog påstå... Men egentligen borde jag ha varit död för länge sedan. Jag har blivit skjuten, knivhuggen, fallit från höga höjder, knarkat, supit och... ja, allt… Totalt ansvarslös!

Idag gör Anders Magnusson allting som står i hans makt för att betala tillbaka den skuld som han anser sig ha till andra människor och samhället – både ekonomiskt och moraliskt.

- Jag har gjort allt från att be om ursäkt till de människor som jag har skadat till att betala tillbaka pengar till dem som har rätt till dem.

Redan i sin tidigare ungdom bestämde han sig för att det var han mot världen – och att han skulle vara ekonomiskt oberoende innan han fyllde 25 år. I de kriminella kretsarna hittade han till slut sin identitet.

- Pengar, makt och kontroll var mina drivkrafter. Idag vet jag att jag egentligen var livrädd för att bli övergiven och sammanhållning och lojalitet är ju starka inslag i de här kretsarna…

Han gick beväpnad med skjutvapen.

- Mina förebilder var maffian… filmer som Maffiabröder och Gudfadern. Men när jag läste om mina egna brott på löpsedlarna så insåg jag plötsligt att det inte finns någon maffia eller undre värld – eller snarare att det i så fall var det jag själv och mina polare som var den undre världen.

Anders Magnusson dömdes till slut till sex och ett halvt års fängelse för ett grovt rån – dock inte för Gorbyrånet som han aldrig har dömts för.

- Rättsväsendet betraktade jag som en motståndare – det var som att spela Tjuv och Polis… och det är klart att jag nekade mig genom allting.

Ännu idag - och efter den totala förändring som han har genomgått - så har han dock synpunkter på hur han behandlades av rättsväsendet:

- Jag var ju skyldig till det som jag dömdes för men kan även idag, så här många år senare, säga att jag egentligen inte borde ha dömts utifrån den bevisning som fanns. Dessutom borde straffet nog ha stannat på fyra och ett halvt års fängelse och inte de sex och ett halvt år som det blev… men det skrevs i tidningarna och sådana som jag skulle bara åka fast rejält...

- Detta gjorde mig bitter och hatisk mot samhället. Det var faktiskt inte fair play… Så jag var egentligen farligare när jag släpptes ut när jag åkte in på kåken.

Under sin tid inom kriminalvården planerade han att lägga av med just rån.

- Jag ville ju bli EKO-brottsling… det var min framtid, ansåg jag… så på kåken började jag plugga.

När han muckade hade han flera miljoner kronor från sin brottslighet undanstoppad och han begav sig direkt in i ett liv runt Stureplan med alkohol, kokain och ”smala tjejer” som dansade på högtalarna. Livet gick utför men till slut började han studera vid Handelshögskolan i Stockholm.

- Det var bra för mig. Där fanns de smarta killarna och tjejerna med framtidstro... men det blev ärligt talat inte så mycket pluggande av för mig med tanke på det liv som jag levde då. Men sedan har jag fullföljt hela utbildningen med goda betyg.

Anders Magnusson berättar att han var ”konstant otrogen” och när hans tjej lämnade honom för en annan rann all ilska över.

- Jag skulle skjuta henne, jag skulle skjuta honom, jag skulle skjuta han som golade ner mig, han på kåken som knivskar mig... och sedan skulle jag skjuta mig själv.

Fast i stället tog han sig till psykakuten på Sankt Görans sjukhus där han tvångsvårdades som självmordsbenägen.

Processen att göra sig från den kriminella identiteten var tuff.

- Alla har säkert legat i fosterställning och gråtit någon gång. Jag kunde ens få ihop ben och armar till fosterställning utan bara låg där på golvet och lät snor och tårar rinna.

Han sökte hjälp mot sitt missbruk och genomgick ett så kallat tolstegsprogram. När han hade lagt av med både alkohol och kokain kom det till slut en dag när ingen av hans gamla kompisar ville träffa honom längre.

- De slutade helt enkelt att ringa och då insåg jag att det enda som egentligen hade hållit ihop vänskapen var allt festande, allt supande och all kola.

Idag lever han ett vanligt familjeliv i Stockholm. Han driver ett företag och en ideell organisation.

- Jag är vän med min gamle spaningsledare från Gorbyrånet och hjälper polisen med att berätta hur sådana som jag tänker… Samma sak gäller koncernsäkerhetschefen på SEB…

I samband med att Anders Magnusson bearbetade sina egen sorg efter det att hans mamma hade dött i cancer började han intressera sig för just människans sorgeprocesser. Han utbildade sig inom området och sedan drygt tio år driver han Svenska institutet för sorgbearbetning som har specialiserat sig på utbildningar vid sorg, kris och svåra förändringsprocesser.

 

Fotnot: Det så kallade Gorbyrånet genomfördes mot dåvarande SE-banken (numera SEB) på Odenplan i Stockholm 1991. Rånarna hade gömt sig i bankvalvet och länsat bankfacken under natten innan de, beväpnade med skjutvapen, tog sig ut i samband med att banken öppnade på morgonen. Rånarna var maskerade med gummimasker som föreställde bland annat den dåvarande Sovjetledaren Michail Gorbatjov.

 

 

 

Foto: Stefan Wahlberg

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt