Skip to content

Man frias från våldtäktsförsök – eftersom kvinnan var man

En 61-årig man från Örebro åtalades för försökt till våldtäkt sedan han attackerat en kvinna i syfte att våldta henne. Tingsrätten friar nu mannen från våldtäktsförsöket med förklaringen att kvinnan visade sig vara en man och att det var just i egenskap av kvinna som örebroaren ville våldta henne.

Det var utanför porten till kvinnans före detta pojkvän som attacken ägde rum.

Enligt åtalet ska den 61-åriga mannen ha knuffat omkull kvinnan och misshandlat henne brutalt. Därefter ska han ha slitit av henne byxorna och försökt att våldta henne. Det rapporterar Nerikes Allehanda.

Kvinnans före detta pojkvän ska ha bevittnat händelsen, sprungit ner från sin lägenhet och stoppat överfallet.

Polis tillkallades och grep 61-åringen på plats. Mannen kom senare att åtalas för försök till våldtäkt.

Trots att det enligt domstolen anses bevisat att mannen var ute efter att våldta kvinnan väljer nu Örebro tingsrätt att fria honom från våldtäktsförsöket. Förklaringen är att ”det var just i egenskap av kvinna som han ville våldta henne”.

Kvinnan visade sig nämligen rent fysiskt vara en man som genomgått en hormonbehandling under flera år, något som 61-åringen inte kände till vid gärningstillfället. Vid överfallet var kvinnan klädd i kvinnokläder och under rättegången talade 61-åringen om henne som ”hon”.

61-åringen döms nu istället till fyra månaders fängelse för misshandel. Mannen åläggs också att betala skadestånd till kvinnan om 15 000 kronor.

– Vi tror att han var ute efter att våldta just den här kvinnan. Men eftersom hon visade sig vara en man hade hans brottsplan aldrig gått att genomföra, säger Dan Sjöstedt, domare i målet, till Nerikes Allehanda.

– Vi uppfattade rättsläget på ett visst sätt och vi har dömt som vi gjort. Jag har inga fler kommentarer än det som står i domen, fortsätter han till SVT.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt