Skip to content

EU-parlamentet: nej till Acta-avtalet

På onsdagen röstade en stor majoritet i EU-parlamentet mot det kritiserade Acta-avtalet.

Idag, onsdag, stoppades det kritiserade Acta-avtalet av en stor majoritet i EU-parlamentet. 478 parlamentariker röstade nej, 39 röstade ja och 165 lade ner sina röster.

 Avtalet, som var tänkt att förhindra piratkopiering och varumärkesförfalskning, har mött hård kritik från miljontals européer. Bland annat på grund av rädsla för att friheten på internet ska begränsas.

 – Det går inte att garantera att medborgerliga friheter blir ordentligt skyddade såsom Acta-avtalet är skrivet, säger den brittiske socialdemokraten David Martin, som har lett EU-parlamentets arbete med avtalet, till Ekot.

EU-kommissionär Karel de Gucht däremot är för Acta. I debatten inför dagens omröstning sa han att "de har fel som tror att det går att snart få till stånd ett förändrat och kanske bättre handelsavtal mot varumärkesförfalskning", enligt Ekot.

 

Foto: Scanpix

 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt