Skip to content

Tvångsarbete som bärplockare var människohandel - gift par döms till fängelse

Tvångsarbete som bärplockare var människohandel
Tvångsarbete som bärplockare var människohandel

Ett gift par döms av Hudiksvalls tingsrätt för människorhandel sedan de har exploaterat 13 utländska personer för tvångsarbete som bärplockare i Sverige.

Den 41-årige mannen och hans 37-åriga hustru döms till tio månaders fängelse. De ska också betala skadestånd till bärplockarna  på sammanlagt 165 000 kronor. 

Tingsrätten har bedömt att paret har utnyttjat de 13 personers utsatta situation genom att rekrytera, ta emot, transporterat och inhysa dem i syfte att exploatera dem för tvångsarbete som bärplockare under åren 2009 och 2010.

Tingsrätten anser att gärningarna ska rubriceras som mindre grov människohandel. I bedömningen har tingsrätten vägt in vilken typ av tvångsarbete det handlat om samt att åklagaren inte har styrkt att personerna blivit hotade eller misshandlade av de åtalade. De har heller inte varit frihetsberövade.

Rådmannen Bengt-Olov Horn, som var rättens ordförande, säger:

- Den mest bekanta typen av människohandel brukar vara att någon utnyttjas för tvångsarbete i form av prostitution. Men reglerna om människohandel kan sedan flera år tillbaka även omfatta andra typer av tvångsarbete; som i detta fall bärplockning.

 

 

 

Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt