Skip to content

Dödshot mot vittne på Facebook OK - på grund av "visst språkbruk mellan ungdomar"

Den 17-årige ynglingen framförde sitt dödshot mot ett vittne via Facebook och åtalades för övergrepp i rättssak. Nu frias han eftersom ”ett visst språkbruk på Facebook i meddelanden mellan ungdomar” anses förringa hans uppsåt.

I samband med en ungdomsfest i Skåne försvann det saker vilket ledde till en polisanmälan om stöld. Under polisutredningen berättade en ung kvinna för polisen att några killar hade rökt hasch på festen och det var i samband med detta som hon pekade ut den 17-årige ynglingen med namn – vilket ledde till att han blev misstänkt för narkotikabrott.

Enligt honom själv var han oskyldig och därför ”kraftigt irriterad” på den unga kvinnan. I en konversation på Facebook skrev han bland annat:

”Jag röker inte ens ditt fucking helvete. Ska fucking döda dig. Äckliga smuts riktigt ääcklig är du fyyyfan va jag kookar. Hade du varit här nu, hade jag slått in ditt vita huvud”.

Kvinnan blev mycket rädd av anklagelsen och hade svårt att röra sig ensam på sin hemort.

Vid rättegången var ynglingen dock ångerfull och påstod att han hade varit kraftigt irriterad och därför använt ett språkbruk som han egentligen inte menade något allvar med.

Ystads tingsrätt konstaterar att det krävs direkt uppsåt för att kunna dömas för övergrepp i rättssak och skriver:

”Vid bedömningen av uppsåtsfrågan måste emellertid NN:s handlande ses i sitt sammanhang och vad som från försvarets sida har anförts om ett visst språkbruk på Facebook i meddelanden mellan ungdomar kan inte heller lämnas utan beaktande."

Ynglingen frias därför.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt