Skip to content

Beatrice Ask om polisens nya statistik över uppklarade brott: "siffrorna är skräp"

Andelen brott som klaras upp är den lägsta på åtta år, enligt Rikspolisstyrelsens egna siffror. - Vi behöver gå igenom och se vad det finns för brister i organisation, rutiner och mycket annat. Vi är inte nöjda, säger justitieminister Beatrice Ask.

TT har tagit del av Rikspolisstyrelsens interna redovisningar av hur polisen hittills i år har lyckats med sitt arbete. Siffrorna visar att andelen uppklarade brott ligger på 17 procent, vilket är den lägsta siffran under januari-mars på åtta år.

- De här siffrorna är skräp, och det måste naturligtvis bli bättre. Avsikten med regeringens stora satsningar på polisen är naturligtvis att få upp effektiviteten. Men man måste analysera vilken typ av brott det rör sig om, och vilka regionala och lokala skillnader det finns, säger Beatrice Ask till TT.

Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen, håller med.

- Resultaten har inte utvecklats på det sätt som vi har förväntat oss. Vi är väldigt tydliga med att varje myndighet måste klara upp fler brott. Rikspolischefen har med stor tydlighet påpekat detta för länspolismästarna, säger han till TT.

Enligt Tomas Bergström, utredare vid polisen i Örebro, beror de låga siffrorna främst på ökat administrationsarbete.

- Vi håller på och administrerar ihjäl oss. Vi lägger in arbetstid i tre olika system och många skriver ut bandförhör själva. All administration dödar entusiasmen för utredningsarbetet, säger han till TT.

Att antalet poliser vid polismyndigheterna har ökat med 3 000 under de senaste åtta åren betyder inte per automatik att fler brott klaras upp, enligt kanslichefen Wallin.

- Vi jobbar mer brottsförebyggande och synligt. Samtidigt är vi i ett generationsskifte. De nya poliserna måste ges förutsättningar, genom utbildning och kunskap från erfarna utredare, säger han till TT.

Enligt justitieministern är det tydligt att polisen inte uppnår "tillräckligt bra resultat" och åtgärder måste därför vidtas.

- Vi behöver gå igenom och se vad det finns för brister i organisation, rutiner och mycket annat. Vi är inte nöjda, säger hon till TT.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt