Skip to content

Åklagare utreder polisens roll i dödsolyckan i Malmö

Polisens roll i dödsolyckan i Malmö på tisdagen ska kartläggas för att undersöka ifall några fel begicks.

- Det känns viktigt att påpeka att polisen har en skyldighet att ingripa mot trafikanter som bedöms utgöra en fara för sin omgivning, säger Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne.

En omfattande utredning av trafikolyckan med dödlig utgång i centrala Malmö på tisdagen har inletts. Den består av ett flertal delar där vittnesuppgifter från såväl poliser som allmänhet har stor betydelse.

- Vi har många vittnen till händelseförloppet och en viktig del av arbetet är att så snabbt som möjligt skaffa oss största möjliga klarhet i vad som skedde i de olika delarna, säger Mats Johansson som är förundersökningsledare för den del av ärendet som gäller själva trafikolyckan.

Ärendet är även överlämnat till avdelningen för interna utredningar vid Rikspolisstyrelsen som ska titta på omständigheterna kring det efterföljande som polisen genomförde för att kunna gripa bilisten som på kort tid gjort sig skyldig till ett flertal brott - däribland grovt vållande till annans död genom att ramma en cyklist.

När det gäller polisens efterföljande av bilisten som orsakade dödsolyckan sker en särskild utredning som leds av åklagare. Utredningen syftar till att klarlägga ifall några fel begicks eller ifall några felaktiga beslut fattades.

- Utan att föregripa den utredningen och vad den kommer till för resultat känns det viktigt att påpeka att polisen har en skyldighet att ingripa mot trafikanter som bedöms utgöra en fara för sin omgivning. När en bilist använder sitt fordon för att tillsynes uppsåtligen försöka köra på poliser eller andra är det viktigt att agera, säger biträdande länspolismästaren i Skåne Hans Nordin.

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt