Skip to content

RPS: Polisanmäl om någon har läst din Facebooksida utan ditt tillstånd

Det är inte bara "Facerape" - alltså att skriva statusuppdateringar i någon annans namn på Facebook - som är kriminellt utan också att utan lov läsa någon annans Facebook-sida. Rikskriminalen uppmanar nu människor som blir utsatta för detta att polisanmäla.

Dagens Juridik berättade nyligen om en 15-årig pojke som har polisanmälts sedan han olovligen gått in på en jämnårig pojkes Facebook-konto och skrivit en statusuppdatering i dennes namn - en så kallad Facerape. Polisen i Norrköping har startat en förundersöning om dataintrång.
Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert vid Rikspolisstyrelsen, understryker nu att inte bara Facerape är ett brott utan att det också är kriminellt att utan tillstånd utnyttja att någon har missat att logga ut för att kunna läsa personens Facebook-sida:
– Det är samma sak som att gå i en annan persons lägenhet. Bara för att den personen glömt att låsa dörren betyder inte det att du har rätt att gå in, säger Anders Ahlqvist. Och om du anser att du varit utsatt för ett brott – anmäl det till polisen. 

 


 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt