Skip to content

Polis glömde kvar vapen efter husrannsakan - riskerar varning

En polis glömde kvar vapen och ett anteckningsblock med personuppgifter till vittnen efter en husrannsakan hos en man som tidigare är känd av polisen. - Det är ren tur att inget har hänt. Det kunde ha lett till förödande konsekvenser för de inblandade, säger före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

En polisman i Svalöv glömde efter en husrannsakan kvar en ryggsäck med handfängsel, ammunition, pepparspray, batong samt anteckningsbok hemma hos en man som tidigare är känd av polisen. Anteckningsboken innehöll bland annat namn och personnummer till vittnen.

- Det är så dumt. Poliskillen verkar helt glömt väskan. Jag hade den i två dagar fram till på fredagen. Då ringde jag honom och först då hämtade han väskan, säger mannen som hittade väskan i sin lägenhet till Kvällsposten.

Polismannen själv menar att det var ett misstag som skedde i och med att man bröt rutinerna vid husrannsakan.

- Det är inte bra att man glömmer saker. Men det är ju mänskligt, säger han till Kvällsposten.

Enligt Alf Lindstedt, kriminalkommissarie, ligger ärendet för närvarande hos Personalansvarsnämnden och beslut om sanktion mot polismannen kommer att fattas tidigast den femte juni. De sanktioner som kan komma ifråga är en varning alternativt löneavdrag.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, ser mycket allvarligt på att anteckningsboken med vittnens namn och telefonnummer lämnades kvar av polismannen.

- Det är ren tur att inget har hänt. Det kunde ha lett till förödande konsekvenser för de inblandade, säger han.

Sven-Erik Alhem menar att det visserligen är mänskligt att göra fel men att man som polisman ändå måste iaktta största försiktighet.

- Jag är helt övertygad om att det kommer att leda till en arbetsrättslig sanktion, säger han. 

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt