Skip to content

Lars Vilks döms till böter efter trädfällning

På tisdagen dömdes konstnären Lars Vilks till böter efter att ha fällt en gran inom ett naturreservat.

Det var i oktober förra året som en polisanmälan inkom mot Lars Vilks sedan en av hans livvakter sett honom fälla en 15 meter hög gran inom Kullabergs naturreservat.

Vilks uppgav att han använde virket till sitt evighetsprojekt Nimis och att det var ett murket träd som redan var på väg att falla.

Miljöåklagare Lars Magnusson yrkade att tingsrätten skulle utfärda dagsböter men också en företagsbot om 25 000 kronor. Detta då trädfällningen var ett led i Vilks näringsverksamhet, enligt åklagaren.

Tingsrätten konstaterar att konstnären är skyldig till förseelse mot områdesskyddet. I naturreservatet är det förbjudet att både fälla döda och levande träd. Påföljden bestäms till 30 dagsböter á 70 kronor.

Tingsrätten ogillar dock yrkandet av företagsboten. Detta då Vilks aldrig har tjänat några pengar på Nimis utan istället skött det underhållsarbete han gjort på ideell basis. Han har heller ingen enskild firma registrerad.

Vilks säger sig inte vara förvånad över att han döms till dagsböter men är nöjd med att slippa företagsboten på 25 000 kronor.

– En företagsbot hade ju varit något i hästväg med tanke på att det handlar om en murken gran, säger han till Hallands Nyheter.

Foto: Björn Lindgren / Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt