Skip to content

Jägare som sköt ihjäl skidåkare under älgjakt frias även i hovrätten

Den 32-åriga jägaren som sköt ihjäl en 71-årig skidåkare i december 2010 i samband med en älgjakt frias nu även i hovrätten.

Det var i december 2010 som den 32-åriga kvinnan var på älgjakt i skogarna utanför Byholma i Ljungby kommun. Hon fick syn på en älgkalv och avlossade ett skott. Kulan gick igenom djurets hals och träffade en 71-årig skidåkare som avled på plats.

Kvinnan åtalades för vållande till annans död men friades i tingsrätten. Kammaråklagare Marcus Sjöstrand menade att kvinnan inte var tillräckligt aktsam och överklagade domen till hovrätten.

I likhet med tingsrätten anser nu hovrätten att det inte går att bevisa att jägaren sköt rakt mot skidåkaren. Hon kan därför inte anses ha varit oaktsam.

Kvinnan själv har hela tiden förnekat brott och menar att det var en ren olyckshändelse. Hon anser att hon hade försäkrat sig om att det fanns tillräckligt kulfång bakom älgen i form av en mindre kulle.

Då ett flertal andra jägare gjort samma bedömning som den åtalade anser även hovrätten att så är fallet. Därmed frias kvinnan.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt