Skip to content

IT-forensisk bevisning allt vanligare inom civilrätten - används ofta för att avslöja anställda

Ibas IT-forensiska laboratorium
Ibas IT-forensiska laboratorium

De kan ta fram exakt var du befann dig vid en viss tidpunkt – exakt vad du gjorde på Internet, på din dator och på din mobiltelefon. De IT-forensiska bevisen ökar även i civilrättsliga tvister.

- Vi har upp emot 150 uppdrag varje år. Ofta från advokater och oftast handlar det om konflikter mellan arbetsgivare och anställda, säger Åke Ljungqvist som är Sverigechef för Ibas – ett av Nordens ledande företag inom så kallad IT- forensik.

Det talas mycket om de digitala spår som vi lämnar efter oss. De flesta vet att de finns där, få vet hur exakta och utförliga de egentligen är och ännu färre tror att de någonsin ska behöva konfronteras med dem i efterhand.

Nu används det dock inte längre bara som bevis i straffprocessen utan också alltmer i rent civilrättsliga sammanhang. Och det är just de digitala spårens exakthet så gör att de fungerar utmärkt som bevisning.

- De säger ju allt om vad en människa har gjort eller inte gjort, när han eller hon gjorde det och när det gäller mobiltelefoner också var han eller hon befann sig, säger Åke Ljungqvist.

- Oftast räcker det med att konfrontera en person med hans eller hennes IT-forensiska historik så behöver man inte ens hamna i domstol. Men visst händer det att vi får vittna och då betraktar domstolarna de spår som vi har säkrat som fullgod bevisning.

Idag finns det en handfull företag som arbetar med privat IT-forensik i Norden. Ibas, som har 65 anställda, startade 1978 i Norge och arbetade då främst åt försvarsmakten. Sedan nittiotalet så har man slagit sig in på IT-forensiska undersökningar.

De fall som hamnar på företagets bord kommer ofta från advokater och handlar i de flesta fallen om arbetsrättsliga frågor.

- Det kan till exempel handla om att säkra bevis från en dator eller mobiltelefon som visar att en före detta anställd har kopierat stora mängder hemlig information hos sin arbetsgivare för att kunna starta konkurrerande verksamhet, berättar Åke Ljungqvist. Vi ser ju exakt hur informationen har hanterats – om den har kopierats till USB-minnen, webbmail eller så kallade molnet-tjänster.

- Ibland handlar det om att arbetsgivaren misstänker att en anställd ägnar sin arbetstid åt allt annat än att arbeta – och då är det vår sak att visa att det verkligen är så.

Och bevisen finns i både datorer och mobiltelefoner.

- Det är väldigt vanligt att människor tror att de har raderat allting men så fungerar det inte tekniskt. Allting lagras på hårddisken och man kan plocka fram varenda knapptryckning lång, lång tid efteråt på både datorer och mobiltelefoner.

- Med dagens smarta mobiltelefoner så är det ju dessutom så att inte bara tidpunkt utan också exakt position lagras. Alla de trådlösa nätverk som till exempel en iPhone automatiskt letar efter och hittar lagras och kan plockas fram i efterhand. Men sådant tänker ju inte vanliga människor på.

Hur reagerar människor som får sin historia avslöjad så här?

- De blir ofta extremt förvånade över att det går att läsa dem som en öppen bok. Även våra uppdragsgivare häpnar ibland över allt som kan göras eftersom vi ofta hittar mer information än de har frågat efter.

Hur hanterar ni integritetsfrågan?

- Våra uppdragsgivare måste underteckna ett beställningsformulär där de garanterar att de har laglig rätt att förfoga över den information som vi kan komma att ta fram. När det gäller till exempel arbetsgivare så är ju grundregeln att de förfogar över sina anställdas datorer och mobiltelefoner om de har informerat om detta i förväg. Däremot kan det ju bli känsligare om man hittar information av rent privat natur.

Det händer att Ibas får ta sig an sådant som skulle kunna karaktäriseras som klassiska detektivfall:

- Det kan handla om vårdnadstvister, otrohetsaffärer – människor som vill ha fakta om var någon annan befann sig eller vad personen gjorde vid en viss tidpunkt.

Vissa uppdrag kommer också från polisen. Det var Ibas som tog fram de raderade SMS:en i det så kallade Knutbyärendet – någonting som blev avgörande i den uppmärksammade mordrättegången.

Senast hade man ett uppdrag från polisen om att knäcka koden till den mobiltelefon som den misstänkte serieskytten i Malmö vägrade att låsa upp åt polisen under förundersökningen.

Även totalförstörda hårddiskar kan oftast räddas i Ibas laboratorium. Exempel är när datorer har förstörts genom eld, vatten eller fysiskt våld.

- Vi hade ett ärende där en person kastade ut sin dator från sjunde våningen för att förstöra bevis. Våra tekniker kunde återställa hundra procent av den information som fanns på den krossade hårddisken, säger Åke Ljungqvist.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt