Skip to content

Tingsrätt som hänger ut åtalade på Internet backar

Den enda tingsrätt i landet som hänger ut åtalade på Internet ändrar nu delvis sina rutiner. -Det vore väldigt anmärkningsvärt om detta inte vore tillåtet, hur mycket hemlighetsmakeri ska det bli, säger tingsrättens chef som trots ändrade rutiner försvarar nätpubliceringen.

Som enda tingsrätt i landet publicerar Gotlands tingsrätt, sedan några veckor tillbaka, namn på åtalade personer på sin hemsida. Men nu stoppar tingsrätten sin namnpublicering nästan helt. 

- Mitt syfte är inte att hänga ut folk, säger tingsrättens chef Mikael Mellqvist till Hela Gotland.

Från och med nästa vecka kommer namn på åtalade inte längre att nätpubliceras utan listorna kommer endast att tilldelas tingsrättens reception.

- Listorna kommer tills vidare inte att spridas utanför tingshuset, säger Mellqvist till Hela Gotland.

Efter att tingsrättens rutiner uppmärksammats har Datainspektionen beslutat att inleda en tillsyn av domstolen. Detta eftersom listorna på nätet kan strida mot personuppgiftslagen, enligt Katarina Tullstedt, jurist vid Datainspektionen.

- Jag är fundersam över vilka rättsliga grunder tingsrätten har för detta. Det är klart att det kan orsaka personer kallade till rättegångar problem om deras namn publiceras på nätet, och att det är ett intrång i deras integritet, säger Tullstedt till Hela Gotland.

Tingsrätten kommer närmast att få motivera sitt beslut för Datainspektionen, och med vilket lagstöd man publicerar namnen. Domstolen kan sedan föreläggas att sluta publicera namnen, om den fälls av Datainspektionen.

Mellqvist välkomnar myndighetens granskning men försvarar ändå nätpubliceringen. Detta eftersom det enligt honom handlar om offentliga uppgifter.

- Vilket lagstöd finns för motsatsen? Det vore väldigt anmärkningsvärt om detta inte vore tillåtet. Vad blir då nästa steg, hur mycket hemlighetsmakeri ska det bli, säger han till Hela Gotland.

- En inskränkning av en domstols möjligheter att informera om sin verksamhet vore antagligen stridande mot grundläggande värderingar i ett utvecklat demokratiskt samhälle, fortsätter han.

Foto: Jessica Gow / Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt