Skip to content

Ny åldersgräns för MC-körkort

Från och med den 19 januari nästa år kommer ny åldersgräns för MC-körkort att börja gälla. – Vi går ut med nu så att de som planerar att ta MC-körkort ska veta vad som gäller, säger Olof Stenlund på Transportstyrelsen.

I år är det sista året som 21-åringar kan ta MC-körkort med obegränsad rätt att köra alla typer av motorcyklar, så kallad A-behörighet.

Förutom ändrad åldersgräns kommer även en ny körkortsbehörighet att införas, A2, vilket är ett mellanting mellan dagens A1, lätt motorcykel, och A, tung motorcykel. Åldersgränsen för A2 blir 18 år och kommer att gälla motorcyklar med en effekt på högst 35 kilowatt, det vill säga 47,6 hästkrafter.

Åldersgränsen för att ta behörighet A ändras från 21 år till 24 år. Dock med undantag för den som haft A2 i minst två år och därefter kör upp för att få behörighet A. Då blir åldersgränsen istället 20 år. Åldersgränsen för A1, som idag är 16 år, kommer inte att ändras.

– Vi går ut med nu så att de som planerar att ta MC-körkort ska veta vad som gäller. Den som börjar nu och är 21 år i sommar måste vara medveten om att hinner man inte bli färdig får man gå på mellanklassen nästa år eller vänta, säger Olof Stenlund, projektledare vid Transportstyrelsen till TT.

De nya åldersgränserna är en följd av EU-bestämmelser och syftar till att minska antalet svåra motorcykelolyckor.

– Vi vet att yngre förare och effektstarka motorcyklar är överrepresenterade i olycksstatistiken. Man vill inte att de yngsta förarna ska ha tillgång till de värsta maskinerna direkt, säger Olof Stenlund till TT.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt