Skip to content

Tryckfrihetssällskapet har passerat rättshaveristadiet

Av Annika Hamrud

Tryckfriheten är en del av vår grundlag och något som de flesta värderar mycket högt.  När ett sällskap därför startas med namnet Tryckfrihetssällskapet triggas lätt positiva associationer: Några tänker på dissidenter i Kina – poeter som fängslats för sina ord. Andra tänker sig kanske ett sällskap kunniga jurister som diskuterar de svåra gränsdragningarna mellan tryckfrihet, hets och förtal. Och när sällskapet startas av en person som tidigare drabbats av att inte få uttrycka sig utanför sin anställning kan man förledas att tro att det är en seriös sammanslutning.

Men det nystartade sällskapet Tryckfrihetssällskapet är inget av detta. Istället är det konstigt nog ett sällskap där rättshaverister diskuterar med nazister.

Ingrid Carlqvist är en journalist med driv, en kvällstidningsmurvel som skrivit om vad hon sett som rättsröta. Hon har skrivit böcker om fd dokusåpastjärnan Carolina Gynning och om ett medium. På hennes blogg fick vi veta att Gynning och hon i ett tidigare liv var systrar och häxor. Hennes bok från förra året där hon parallellskriver om den rikskände brottslingen Keith Cederholm och sitt eget liv fick delvis mycket goda recensioner.  Men den grupp hon nu startat har ingenting med vare sig journalistik, parapsykologi eller juridik att göra. Det är en grupp som tagit klivet långt förbi rättshaveristadiet och rakt in i konspirationernas värld.

I helgen fick den konservative debattören Roland Poirier Martinsson klart för sig vad sällskapet står för och drog sig ur en debatt han tackat ja till. Sedan gjorde den kontroversielle ”jämställdisten” Pär Ström detsamma. Ingrid Carlqvist snickrade då ihop en konspiration om att dessa personer skulle ha stoppats av någon slags vänstermaffia och hon uttalade: ”En dag kommer sanningen att segra. En dag kommer de fega att få stå till svars för att de förvandlade Sverige till ett DDR”. Carlqvists tal om tryck- och yttrandefrihet gäller helt enkelt bara henne och de som stödjer henne. Andra som uttrycker sina åsikter ska ställas till svar för sitt svek mot sanningen.

På måndagen skrev Svenska Dagbladets krönikör Kaj Schueler om sällskapet, reaktionen från Tryckfrihetssällskapets debattörer kom snabbt – reaktionen riktades mot Scheulers judiskhet och diskussionstråden blev snart grovt antisemitisk. Trots att det kom meddelanden på facebookgruppen om att de antisemitiska uttalandena anmälts till JK som hets mot folkgrupp lät Ingrid Carlqvist dem ligga kvar.

I höstas närapå belägrades Stockholms innerstad när polisen skulle skydda nazisternas grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sina åsikter. Detta är något en demokrati får leva med, men det har inget att göra med den naivitet som styr i detta sällskap.

För Ingrid Carlqvist släpper in personer från de allra mest våldsamma, antidemokratiska och hatiska organisationer som finns i Sverige. Om det är ”politiskt korrekt” att inte delta i samma sammanhang som människor som såväl i teorin som praktiken hyllar våldet är det lätt att inse att politisk korrekthet är att föredra.

Annika Hamrud

Bild: Cecilia Mellberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt