Skip to content

Efter HD:s nya praxis: Vart tredje våldtäktsåtal slutar med friande dom

HD:s praxis för beviskrav i våldtäktsmål har slagit igenom rejält i underrätterna. År 2010 slutade 33 procent av alla våldtäktsåtal med friande dom.

- Det är den högsta andelen friande domar för alla brottsbalksbrott, säger jur. dr. Katrin Lainpelto vid Stockholms universitet till TT.

Studien, som är ett examensarbete, är gjord av Lina Tengvar som har jämfört utvecklingen av friande våldtäktsdomar från år 2006 till 2010. År 2006 slutade 22 procent med friande dom – år 2010 var motsvarande siffra 33 procent.

Enligt studien är det HD:s skärpta praxis i fyra domar mellan 2005 och 2010 för beviskrav i just våldtäktsmål som har slagit igenom i underrätterna och till stor del handlar det om en tolkning av ett generellt krav på stödbevisning.

Justitierådet Göran Lambertz var med och dömde i ett av de uppmärksammade våldtäktsmålen från 2010.

- Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz till TT.

År 2010 anmäldes 4 134 våldtäkter i Sverige. Av dessa gick 313 till lagföring och åtal – varav alltså 33 procent slutade med friande dom. Motsvarande siffra för andra typer av brottmål är cirka fem procent.

 

Foto:Scanpix

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt