Skip to content

Tunnsått med jurister i socialdemokratin

Olof Palme var jurist. Och Anna Lindh. Men nu är det ont om jurister i partiet. Frågan är nu om Stefan Löfven är en tillfällig lösning eller inte.  Om han är tillfällig finns kanske fortfarande möjligheten med en jurist som partiordförande.

Idag har Socialdemokraterna utsett IF Metalls ordförande Stefan Löfven till partiledare – i första hand fram till partikongressen nästa år. För första gången har partiet då hämtat en ordförande från LO-leden. Han har aldrig suttit i riksdagen eller haft några andra partipolitiska uppdrag som folkvald och har ingen erfarenhet från regeringsarbete. Liksom de flesta andra påtänkta kandidater har Stefan Löfven sagt sig inte vara intresserad att ta över efter Håkan Juholt.

Två jurister har funnits med bland föreslagna kandidater – Pär Nuder och Thomas Bodström. Båda har sagt sig inte vara intresserade men förre justitieministern Thomas Bodström är fortfarande mycket populär bland väljarna och förespråkar en öppen process med flera kandidater.

Själv hävdar han i sin bok Inifrån : makten, myglet, politiken att han inte har tillräckligt stöd inom partiet eftersom han inte gick med i partiet förrän han blev utsedd till justitieminister 2000. Men nu har alltså verkställande utskottet valt en person som inte någonsin arbetat för partiet. Bodström kommer dessutom från en socialdemokratisk familj med pappa Lennart Bodström som var socialdemokratiskt statsråd 1982-1989 och med ett nära umgänge under somrarna med den socialdemokratiska eliten på Fårö.

Thomas Bodström gjorde sig som justitieminister 2000-2006 känd för att förespråka straffskärpningar, ökade polisresurser och lagar som inskränker medborgarnas integritet. Hans politik var ofta anpassad till medielogiken, vilket kanske fortfarande förklarar varför han i många undersökningar fortfarande får höga siffror i opinionsundersökningar. Samtidigt ser andra ett rött skynke när de hör hans namn som de sammankopplar med ett övervakningssamhälle som till och med fått hans namn – Bodströmsamhället.

I Sverige är inte jurister i majoritet men det är ändå en vanlig bakgrund för politiker att ha en juristexamen. I nuläget leds två partier av jurister – centern och miljöpartiet – och i riksdagen har sex procent av ledamöterna en jur kand. Men för just det socialdemokratiska partiet finns inte längre så många jurister att välja mellan. I riksdagen finns just nu bara en socialdemokrat medan det i den moderata riksdagsgruppen finns tolv.

I historien finns många starka socialdemokratiska jurister – Olof Palme, Anna Lindh, Carl Lidbom och Östen Undén är bara några. Justitieministrarna har nästan alltid varit jurister – med namn som Lennart Geijer, Ove Rainer, Laila Freivalds, Karl Schlyter, Herman Zetterberg, Ingvar Lindell, Herman Kling och Sten Wickbom.

I många länder är en juridisk utbildning en vanlig väg in i politiken. Finlands president Tarja Halonen är jurist liksom presidentkandidaten Sauli Niinistö.  I det amerikanska primärvalet tävlar nu bland andra två juris doktorer om att få bli republikanernas presidentkandidat – Mitt Romney och Rick Santorum. Den franske presidenten tillika advokaten Nicolas Sarkozy kommer utmanas i presidentvalet senare i år förutom av socialisternas Francois Hollande också av advokaten Marine Le Pen som också varit chefsjurist för Nationella Fronten. Även den före detta brittiske premiärministern Tony Blair är jurist - liksom hans far, bror och fru.

Text: Annika Hamrud
Bild: Anders Wiklund/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt