Skip to content

PR-konsult: Vi tar alltid ställning till uppdragen

Pontus Nyström, styrelseledamot i Svenska PR-företagen och vd för Brand PR, menar att PR-konsulters inblandning i rättsprocesser hotar rättssäkerheten.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar han Julian Assanges PR konsult Harald Ullman att frånträda sitt uppdrag.

- Jag tror vi hamnar i ett dåligt rättsläge om pr-konsulter börjar spela roll i rättsprocesser. Advokaten är en tydlig företrädare för sin klient, en PR-konsult kan påverka opinionen anonymt, i det fördolda.

Nyström jämför med utvecklingen i USA, där PR-konsulter ofta blandas in i spektakulära fall.

- Det kan lätt bli "David och Goliat"-situationer. Den med stora resurser kan lägga bombmattor med information. Medier är inte alltid neutrala, de har en tendens att ta David-perspektivet. Men jag tycker inte att vi ska vara inne där, jag känner inte att det är riktigt, säger Nyström.

För tolv år sedan kontaktades hans byrå inför de tidigare läkarnas överklaganden i da Costa-målet. Hans PR-byrå tackade nej, men läkarna fick hjälp av en annan rådgivare.

- Rättsväsendet kan haverera av sig självt ibland. Men jag tror inte det blir bättre av att PR-konsulter släpps in. Jag tycker inte man ska gå in och lägga en stor hög med pengar i den vågskålen.

Kan detta skada PR-branschens anseende?

- Det är inte det det handlar om. Jag har inte tänkt i de banorna.

Pontus Nyström vädjar nu till Julian Assanges PR-konsult att släppa uppdraget. Men han får mothugg av branschkollegor.

- Detta är en märklig åsikt med tanke på den tid vi lever i. Mediernas inflytande över folks åsikter är enormt och inte sällan döms offentliga personer som misstänks för brott på förhand i medier, skriver Richard Yams, seniorkonsult vid Agera PR i en replik.

- Därför är det otroligt viktigt att offentliga personer också ges möjligheter att berätta sin version av det inträffade.

Enligt branschföreningen PRECIS normer är det upp till de enskilda medlemsföretagen att välja bort uppdragsgivare. Vilka överväganden som görs i sådana fall är en fråga för det enskilda PR-konsultföretaget.

  Kaj Flick Bild: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

- Den som är misstänkt för brott är ju inte dömd. Att ge en sådan person råd i kommunikationsfrågor är väl inte konstigt. Sedan är det upp till PR-konsulten. Det är rådgivning, man får ta det för vad det är, säger Kaj Flick, generalsekreterare i PRECIS.

Patrik Westander, vd för PR-byrån Westander, håller med.

- Branschnormen är väl närmast att det inte finns några begränsningar. Vi på Westander har inga principiella invändningar mot att ta kontroversiella uppdrag. Men vi tar alltid ställning till uppdragen, eftersom vi som pr-byrå är en maktfaktor som påverkar samhällsutvecklingen.

"Med resursstyrka går det att köpa opinionsinflytande"

- Det är inte annorlunda än en advokat som är medialt skicklig, eller en åklagare som agerar proaktivt i media. Men det är ingen god parallell att jämföra med advokaten, som kan hjälpa alla. Man kan inte få rättshjälp för att anlita en PR-konsult. Och alla har inte råd att betala 1 800 kronor i timmen för att få hjälp att göra sin röst hörd medialt.

- Det stora demokratiska problemet med lobbying är resursojämlikheten. Med resursstyrka går det att köpa opinionsinflytande.  Ni i media får lyssna lite mer på den resurssvaga aktör som försöker göra sin röst hörd.

Kan en PR-konsults råd påverka förutsättningarna för en rättsprocess?

- Nej, det tror jag är att ta i väldigt mycket. Normalt sett hjälper man kunden att få fram sin version av en story, det är inget märkligt, säger Kaj Flick.

Behöver advokater bli bättre på PR?

- Det är svårt att generalisera. Men väldigt många behöver hjälp med att kommunicera, den saken är helt klar. Fler och fler inser det, branschen har en god tillväxt, säger Flick.

- Möjligen borde advokaterna lära sig mer om medierna och om hur media fungerar. Om de lär sig det av PR-konsulter tycker jag det är helt ok, menar Pontus Nyström.


Fredrik Svärd
Chefredaktör

Foto: Kirsty Wigglesworth / Scanpix

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt