Skip to content

Nu avgörs hur länge Mattias Flink ska sitta

advokat johan eriksson
Johan Eriksson

Imorgon håller Högsta domstolen förhandling i målet om massmördaren Mattias Flinks fängelsestraff. - Det är ett otroligt spännande mål, säger Flinks advokat Johan Eriksson.

I juni 2010 omvandlade Örebro tingsrätt massmördaren Mattias Flinks livstidsstraff till 32 års fängelse. Domstolen konstaterade att Flink skött sig exemplariskt och att risken för återfall i brottslighet var låg. I december förra beslutade Göta hovrätt att skärpa straffet med fyra år.

Riksåklagaren och Flink har båda begärt prövningstillstånd. Flink menar att straffet är för långt, Riksåklagaren att frågan om omvandling väckts för tidigt och att risken för återfall i brottslighet kan komma att ändras innan frigivningen.

På tisdagsförmiddagen inleds förhandlingarna i Högsta domstolen.

- Det är ett otroligt spännande mål. Det är i sanning ett prejudikatsärende. Det finns ju många som sitter för mer än ett mord.

Det säger Mattias Flinks advokat Johan Eriksson, som menar att det funnits en tydlig skiljelinje i frågan om spannet på straffvärdet.

Enligt Högsta domstolens praxis ska livstidsstraff i regel omvandlas till fängelse i mellan 18 och 24 år. Riksåklagaren menar att det spannet bara träffar gärningsmän som mördat en person.

- Vi som företräder livstidsdömda som dödat flera menar att spannet måste gälla alla, säger Eriksson.

1994 sköt Mattias Flink ihjäl sju personer med ett automatvapen. Tingsrätten dömde honom till 14 års fängelse för sju mord och tre mordförsök. Året därpå ändrade hovrätten påföljden till livstids fängelse. Flink hade under kvällen bråkat med sin flickvän och var vid tiden för brotten kraftigt berusad.

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt