Skip to content

"Han var före sin tid"

henning sjöström
Henning Sjöström 1944

Michael Fischbein, advokat och medarbetare på Juristhuset sedan 1993, minns Henning Sjöström.

För medarbetarna på advokatbyrån Juristhuset kom beskedet om grundarens bortgång plötsligt.

- Han har inte jobbat på länge, men det har betytt mycket bara att han funnits och att han varit så engagerad. Även på senare år. Han ringde varje morgon för att höra vilka som var inne. Det var som en ritual. Nu ska vi ha ett möte och samla ihop oss, berättar Michael Fischbein, som arbetat på advokatbyrån i snart 20 år.

- Jag var med på hans tid, och har blivit otroligt inspirerad av hans sätt att se på saker och ting. Han var orädd och vågade driva olika slags mål.

Henning Sjöström blev känd för sitt arbete med Neurosedynmålen under 60-talet och som ombud för bland andra Kurt Haijby, Torsten Kreuger och Björn Borg. Han företrädde ofta enskilda mot staten eller stora företag, eller med Fischbeins ord - svaga mot etablissemanget.

- Hans ande lever vidare. Vi åtar oss ofta den typen av mål, som medicinmål och processer mot staten och banker.

Medarbetare på Juristhuset arbetar fortfarande med ett stort mål om bröstimplantat mot läkemedelsbolaget Dow Chemical. Målet berör 600 000 kvinnor från hela världen.

- Det är så typiskt Henning att dra igång en sådan process. Det är inte alla som hade gjort det, säger Michael Fischbein.

Henning Sjöström var tidigt ute med att ta plats i medierna.

- Han var egentligen den första som gjorde det. Nu finns det massor med advokater som tar plats, men nu är det ju ok. När han gjorde det var han lite före sin tid. Det ledde till enorma problem, han var ju illa sedd för att han tog mycket plats och för att det var så mycket glamour kring honom.  Han blev kritiserad av etablissemanget,  advokatsamfundet och av åklagare.

 - Han har betytt oerhört mycket för Juristhuset.  Vi ska ha ett möte och samla ihop oss, säger Michael Fischbein.

Bild: Scanpix


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt