Skip to content

"Klart vi var rädda för att gå i konkurs"

Mitt under pågående finanskris slog Anuta Sjunghamn tillsammans med Nadja Hatem upp dörrarna till sin egen juristbyrå. Två år senare konstaterar hon att det var lätt att starta företag – men att det är nu det riktiga arbetet börjar.

- Som tur var hade vi nog ingen riktig koppling till verkligheten där i början, erkänner Anuta.

Kvalitet, klientfokus och entreprenörskap är återkommande teman när Anuta berättar om sina två år som egenföretagande jurist. Och hon framhåller vikten av att våga lita på sig själv, sin kunskap och sitt värde.

Anuta och Nadja pratade under ett års tid om vad de hoppades på av framtiden. De konstaterade att de båda en dag ville jobba under sitt eget namn och att det ju inte var så vanligt. Och när de slog fast att det faktiskt inte fanns så mycket att förlora var steget till att helt enkelt starta eget inte så svårt att ta. 

- Det så klart vi var rädda för att gå i konkurs och förlora det aktiekapital vi investerat, men samtidigt kände vi att funkar det inte måste ju den här erfarenheten ändå ge oss en konkurrensfördel för att anställas istället.

Men om den där begränsande rädslan för att misslyckas som är så vanlig, kanske framförallt bland högpresterande jurister, berättar Anuta om en av de kurser i egenföretagande hon deltagit i. Som exempel på en framgångsrik företagare nämndes gång på gång Ingvar Kamprad.

- Alltså, är målet att skapa ett IKEA är ju oddsen för att misslyckas rätt låga, säger Anuta och fortsätter. Även om vi framöver vill expandera är bara det att vi idag lever på vårt eget arbete värt mycket. Vi blir inte rika men jag har råd att besöka min pojkvän i Frankrike en gång i månaden.

Med en jur. kand. i bagaget upplever Anuta att hon kan hantera de flesta av de juridiska utmaningar hon ställts inför. Men som den praktiker hon är har delar varit frustrerade och hon berättar skrattande om första gången hon skulle begära anstånd i ett ärende.

- Börjar man med ”Hej Domstol”?

Men när Anuta två år efter examen satt mittemot Nadja på det nya kontoret, tittade på telefonen och undrade varför ingen ringde konstaterade de snabbt att de inte visste mycket om hur de skulle nå ut med all den kunskap de faktiskt hade. Att nätverka eller driva företag var inget som nämnts ens i en bisats under utbildningen. Den bristen upprör Anuta, som framhåller entreprenörskap som en otroligt viktig egenskap för dagens jurister - oavsett bransch.

Även om en del tid fortfarande ägnas åt att bygga upp varumärket kring Hatem & Sjunghamn är det dagliga fokuset att göra ett riktigt bra jobb. Klienterna är i nuläget uteslutande privatpersoner och ärendena är framförallt inom det område som ofta kallas humanjuridik.

Vid ett asylmål i Migrationsdomstolen handlar att göra det bästa jobbet som ombud inte alltid om att ”vinna”. Lika viktigt kan det vara att så gott det går förklara grunderna för beslutet för klienten och hjälpa dem att förstå, menar Anuta.

Karin Elinder

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt