Skip to content

Polisen hängde ut misstänkt våldtäktsman

Polisen i Södermanlands län har offentliggjort en  bild på en man i 30-årsåldern som misstänks för en överfallsvåldtäkt i Eskilstuna.

Mannen misstänks ha misshandlat, hotat och våldtagit en kvinna sent på kvällen den 26 april i år. Enligt polisen var den misstänkta gärningsmannen helt obekant för offret. Mannen har häktats på sannolika skäl i sin utevaro.  Enligt tingsrätten finns risk för att mannen återfaller i brott.

- En bedömning från polisens sida är också att mannen får betraktas som farlig för allmänheten. Bedömningen vilar på den allvarliga brottsmisstanken och på vad som är känt om honom när det gäller tidigare begången brottslighet, säger chefen för länskriminalen Mikael Backman.

Polisen i Södermanland publicerade på söndagen namn, födelsetid och en svartvit porträttbild på mannen. Enligt polisen väger intresset av att kunna fullgöra efterspaningsarbetet tyngre än intresset av att skydda den misstänktes identitet:

- Den återstående åtgärd som nu ytterst bedöms vara nödvändig för att få in uppslag på var den misstänkte befinner sig är att offentliggöra namn och bild på honom för allmänheten. Åtgärden att röja dessa uppgifter för allmänheten bedöms således nödvändig för att polisen ska kunna fullgöra sitt efterspaningsarbete. Andra relevanta åtgärder är prövade för att nå avsett resultat, säger Mikael Backman.

Alliansens rättspolitiska arbetsgrupp föreslog för drygt ett år sedan att polisen skulle tillåtas offentliggöra bilder på misstänkta brottslingar i syfte att leda brottsutredningar framåt.

I vintras tog JO ställning till ett fall där Polismyndigheten i Skåne publicerat bilder från övervakningskameror. JO uttalade då att publicering får ske om det är av synnerlig vikt för utredningen och om bilderna visar brott eller försök till brott för vilket minst sex månaders fängelse är föreskrivet.

Datainspektionen har i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen uttalat att publicering endast är tillåten i undantagsfall, exempelvis om det rör sig om särskilt allvarlig brottslighet eller om personen bedöms vara farlig för allmänheten.

Bild: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt