Skip to content

Kaliforniens nota för dödsstraffet: fyra miljarder dollar

13 personer har avrättats i Kalifornien sedan dödsstraffet återinfördes 1978. Enligt en domare och en juridikprofessor har dödsstraffet sammanlagt kostat delstaten 4,04 miljarder dollar, eller 308 miljoner dollar per avrättning.

Det rapporterade Los Angeles Times på söndagen.

Studien, som presenteras i Loyola of Los Angeles Law Review nästa vecka, visar att dagens 714 dödsdömda interner kostar 184 miljoner dollar mer än de som dömts till livstids fängelse utan möjlighet till nåd. Detta förklaras bland annat med dyrare utredningar och rättegångar, högre säkerhet i fängelserna och kostnader för de intagnas juridiska ombud i samband med överklaganden.

Den totala kostnaden för dödsstraffet i Kalifornien beräknas uppgå till nio miljarder dollar år 2030, då antalet dödsdömda intagna på San Quentin State Prison och Central California Women's Facility väntas ha ökat från 714 till omkring 1 000.

Författarna till studien föreslår tre alternativ för att stoppa de skenande kostnaderna, men säger sig inta en opartisk ställning i frågan. Författarna kallar dock det faktum att de som avrättats i genomsnitt väntat mer än 17 år på att domen ska verkställas för ett misslyckande.

Sedan 1978 har 54 dödsdömda avlidit av naturliga orsaker. 18 har tagit livet av sig, och sex har dött av "andra" orsaker.

Bild: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt