Skip to content

Madeleine och jag och samtycket

Av Ville Carlström, journalist och jurist

Madeleine Leijonhufvud är orolig för den stundande sommaren. Och det handlar inte om vädret. Eller, jo kanske. Om vi inte skyndsamt inför en lag om samtycke vid sex så innebär det att det är fritt fram att utnyttja halvfulla 15-åringar., skriver hon i Svenska Dagbladet.

Men stämmer det verkligen Madeleine? (Jag dristar mig att lägga bort titlarna här, så vi kan diskutera som folk.)

 Det är inte alls fritt fram att utnyttja halvfulla 15-åringar, så vitt jag begriper. Varken pojkar eller flickor. Vi har lagar som förbjuder sådant i Sverige. Och sex utan samtycke är inte okej. Det finns flera paragrafer som kan bli tillämpbara. De är lite fyndigt samlade i kapitel sex i brottsbalken. Antagligen för att de ska vara lätta att hitta.

Som Du säkert känner till.

Men lagarna räcker inte, säger Du. Alltför många flickor blir kränkta och alltför många vidriga, snuskiga, äckliga och sexualförbrytande gub…män går fria.

Jo, håller med. Du kan nog ha en poäng där.

Ja. Jag känner till att ett nytt brott, som kallas ”sexuellt övergrepp” har konstruerats i det förslag som Du tycker är brådskande. Och att om den tilltalade inte övertygande kan förklara hur han ansåg att samtycke fanns mellan honom och kvinnan, så ligger han riktigt brunt till. Kan till och med bli dömd. För det ännu inte införda, men enligt Dig mycket brådskande, brottet ”sexuellt övergrepp”. Till fängelse om det kniper.

Stämmer bra? Det tackar vi för.

En sån här lagstiftning skulle också vara bra – inte bara för kvinnorna – utan också för männen, säger Du? Toppen, säger jag. Men hur?

Män skulle på så sätt lära sig att ta ansvar för sin sexualitet, skriver Du i svenskan. Att axla ansvaret att vara omsorgsfulla i samband med sex. Att lära sig förstå när sex är ömsesidigt och när det är ett övergrepp.

Lysande. Fast, förresten, gör inte många det redan? De flesta till och med.  Eller är alla män oförmögna till detta?

Är det inte rentav ett litet rättssäkerhetsproblem här? Jag menar, hur skulle en lag om samtycke fungera i praktiken? Hur ska det bevisas om samtycke föreligger, eller inte, när folk väl hamnar inför skranket? Bortom rimligt tvivel och alla de där grejerna? Även män bör väl dömas på bevisning bortom…

Fattar jag ingenting? Nä, nu tycker jag Du är lite orättvis.  Jag försöker verkligen förstå. Men det är inte så lätt.

En annan grej. Vore det inte lite trist om folk blir skraja för att ha sex? Kan det inte rentav, jag menar rent hypotetiskt förstås, bli så att en kvinna som varit full och otrogen, räddar situationen genom att påstå att hon blivit våldtagen?  Eller i alla fall sexuellt övergreppad. Och den misstänkte mannen har ingen riktigt övertygande samtyckesförklaring. Och döms därför till fängelse. Har hört att sånt hänt, även om det säkert inte är ofta.

Är jag dum i huvudet? Kvinnor skulle aldrig ljuga om sånt. Okej okej.

Varför jag är en korkskalle? Ingen aning. You tell me.

Apropå det. Har en korkad fråga till: Bör man skriva någon form av kontrakt innan man lägger sig och knullar i sommargräset? För säkerhets skull. Ska alla ”halvfulla 15-åringar” springa omkring med förtryckta standardformulär i bakfickan på jeansen? Och en fungerande kulspetspenna i ständig beredskap?

Det kan vara bra kanske.

Men blir inte det lite osexigt? Jag menar, mannen och kvinnan där vid de tända kandelabrarna och vinglasen som blixtrar i motljuset. Lätt berusade böjer de sig mot varandra, läpparna möts i en passionerad, innerlig...

Då mannen utbrister:

- Helvete, pennan funkar inte.

Kvinnan tittar kärleksfullt på sin nyfunne älskare medan denne i desperat vredesmod skakar den billiga kulspetspennan där bläcket torkat. Och prasslar med det förtryckta standardformuläret, noggrant utformat av lämplig blankettmyndighet.

Han höjer blicken och tittar nostalgiskt ut genom fönstret där han ser några halvfulla 15-åringar grovhångla på busshållplatsen. På det där gamla, primitiva sättet som ändå hade sin fyrkantiga charm.

Med viss möda sliter han blicken från 15-åringarna och vänder istället ansiktet mot sin älskade som sakta börjar bli lite otålig. Kom till skott nån gång då!

Så fortsätter han leta efter kondomerna, armbågsskydden, flytvästen och hjälmen.

Det gäller ju att vara förberedd på alla eventualiteter.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt