Skip to content

Knivmord på exfru motiverar inte livstids fängelse

Hovrätten upphäver livstidsstraffet för en man som dömts för att ha mördat sin före detta fru och bestämmer istället påföljden till 18 års fängelse.

En man dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord på sin före detta hustru. Tingsrätten fann det, bland annat mot bakgrund av uppgifter från ögonvittnen, ställt utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen tillfogat kvinnan ett stort antal knivhugg och konstaterade att mannen på ett närmast besinningslöst sätt utdelat våldet mot kvinnan, som förblött av sina skador.

Gärningen var enligt tingsrätten ett så allvarligt fall att mannen skulle dömas till livstids fängelse. Han ålades även att betala skadestånd till kvinnans anhöriga och dödsbo med sammanlagt närmare 480 000 kronor.

Hovrätten konstaterar efter överklagande att den delar underinstansens bedömning i fråga om såväl skuld som rubricering och att mannen således ska dömas för mord.

I fråga om påföljd konstaterar domstolen emellertid att livstids fängelse är en påföljd som är förbehållen de allvarligaste mordfallen och understryker, mot bakgrund av förarbetesuttalanden, att ett tidsbestämt straff bör vara tillräckligt i flertalet fall av mord. Rätten finner mot denna bakgrund att påföljden, trots gärningens stora allvar med hänsyn till brutalitet och planering, att påföljden ska bestämmas till det strängaste av de tidsbestämda straffen, 18 år, och inte till livstid.

Hovrätten höjer även det belopp som mannen ska betala i skadestånd till kvinnans fyra syskon från 25 000 kronor till 50 000 vardera.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt