Skip to content

Biträdande jurister skyddas mot övertid

Regeringen vill införa krav på dygnsvila för biträdande jurister. Advokatbyråer med två eller fler biträden ska enligt förslaget bokföra personalens arbetstider i en liggare.

Regeringens utredare konstaterar i sitt betänkande att Arbetsmiljöverket på senare tid tagit emot ett stort antal anmälningar om överarbetande jurister. Utredningen föreslår i det förslag som idag överlämnas till arbetsmarknadsministern att biträdande jurister ska omfattas av regler motsvarande de som gäller för exempelvis buss- och lastbilschaufförer i fråga om dygnsvila.

Enligt förslaget ska advokatbyråer och juristfirmor med två eller fler anställda biträdande jurister  bokföra personalens arbetstid i en liggare.  För att säkerställa att personalen i genomsnitt inte arbetat mer än 40 timmar per vecka ska Arbetsmiljöverket genomföra inspektioner. 

- 2012 får jurister äntligen schyssta villkor. Detta öppnar också för fler arbetstillfällen vilket är glädjande för alla juridikstuderande, säger en facklig representant i en kommentar.

Reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt