Skip to content

MQ fälls för "greenwashing"

Reklamombudsmannen fäller MQ för påståenden om att kläder från företaget håller högre kvalitet än normalt och att detta i sin tur leder till minskade miljöeffekter.

I sin höstkampanj använde MQ sig av devisen ”More quality makes your wardrobe, money and planet last longer”. Organisationen Sveriges Konsumenter ställde sig kritiska till budskapet och anmälde reklamen till RO.

Detta då det enligt Sveriges Konsumenter inte fanns några bevis på att MQ:s kläder skulle ha bättre kvalitet än någon annan eller att deras kläder skulle vara miljövänliga. Organisationen menade därför att MQ:s reklam var ett typiskt fall av "greenwashing".

MQ försvarade sig med att "hög kvalitet möjliggör en lägre konsumtion vilket i sin tur leder till minskade miljöeffekter". RO köper dock inte klädkedjans argument.

"Mot bakgrund av de höga vederhäftighetskrav som ställs på påståenden som rör komplexa frågor såsom exempelvis miljö­frågor, anser opinionsnämnden att annonsören inte presenterat sådan utredning som visar att deras kläder håller en högre kvalitet än vad som kan anses normalt för modeplagg eller att en hög kvalitet på plaggen skulle leda till att konsumenten spar pengar eller gör en insats för miljön", skriver RO:s opinionsnämnd enligt Resmué.

RO menar att reklamen är vederhäftigt och vilseledande och fäller därför reklamen.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt