Skip to content

Jesper Nilsson: "Det var utpressning"

För drygt ett år sedan fotograferade Jesper Nilsson två civilklädda polismän i tunnelbanan. Poliserna, som åtalats för bland annat ofredande och olaga tvång, hävdade under onsdagens förhandlingar i Stockholms tingsrätt att de inte tvingat Nilsson att radera bilderna.

Jesper Nilsson, bloggare med lösa kopplingar till planka.nu, har tidigare försökt ta reda på om civilklädda poliser "extraknäckte som skattesubventionerade biljettkontrollanter" . Den 10 februari förra året såg han sin chans att filma två poliser som kontrollerade två ungdomars biljetter i Hornstulls tunnelbanestation.

Poliserna, som senare skulle komma att åtalas för ofredande, egenmäktigt förfarande, olaga tvång samt tjänstefel, förde undan Nilsson till ett "blint hörn" som inte filmades av stationens övervakningskameror.

Uppgifterna om vad som hände därefter går isär. Nilsson hävdade i ett blogginlägg dagen efter att poliserna tagit strupgrepp på honom, tagit hans väska, mobiltelefon och andra tillhörigheter och hotat med att ta med honom till stationen om han inte raderade bilderna.

Nilsson raderade bilderna, men lyckades återskapa telefonens minne med hjälp av tekniker i USA.

- Jag upplevde att jag gjorde det under tvång, att det var en utpressningssituation, sade Nilsson under onsdagens förhandlingar.

I den filminspelning som återskapats uttalar poliserna att "du kan vara en knarkare eller vad som helst" och "du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov?":

- Det var något som inte stämde med den här killen. Jag vet av tidigare erfarenheter att det inte är ovanligt med narkotika inom vänstern. Jag frågar hellre en gång för mycket än en gång före lite, så jag frågade honom han hade tagit någonting, berättar en av polismännen.

Poliserna uppger att Nilsson inte varit frihetsberövad och att han kunnat lämna platsen när som helst. De uppger också samstämmigt att en av dem uttryckligen sagt till Nilsson att det inte spelade någon roll om han raderade bilderna eller inte.

Jesper Nilssons advokat Björn Sandin och chefsåklagare Christer Ekelund pressade poliserna på svar om varför Nilsson trots detta raderade bilderna.

- Ge mig en enda anledning till att han skulle radera bilderna. Han har ju fått besked, vad har han att vinna på att radera dem? frågade Ekelund.

- Han försöker troligtvis få oss att inte skriva en anmälan, blev svaret.

Advokat Björn Sandin återkom flera gånger till syftet med att föra undan Nilsson:

- Varför ställde ni er i hörnet? frågade Sandin.
- Av hänsyn till de vi pratar med.
- Visste ni att det hörnet inte syns på övervakningskamerorna?
- Nej
- Är det sant det?
- Ja.

På frågan om varför Jesper Nilsson inte anmälde händelsen direkt svarar han att han inte såg det som en "juridisk kränkning".

- De har ju inte slagit mig. Det är först senare när jag läser internutredningen jag förstår att det kan ha varit något brottsligt.

På fredag hörs bland andra den jurist vid polismyndigheten som polismännen diskuterat brottsmisstankarna mot Nilsson med.
 


Fredrik Svärd
Chefredaktör

  • Alt-texten
    Fredrik Svärd
    Chefredaktör

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt