Skip to content

Hovrätten friar Hells Angels-medlemmar från misshandel

Tingsrätten dömde en fullvärdig medlem och en så kallad prospect i Hells Angels för bland annat anstiftan till misshandel och misshandel för att de tatuerat "out" över en före detta medlems så kallade Affa-tatuering. Hovrätten finner att tatueraren i vart hade ett putativt samtycke samt att gärningen inte kan anses oförsvarlig varför åtalet ogillas. Hovrätten friar även den fullvärdiga medlemmen från anstiftan.

Sex Hells Angels-medlemmar i åldrarna 26 till 51 år åtalades för att i augusti 2009 ha misshandlat en före detta medlem genom att tatuera "out" på hans arm, över hans Affa-tatuering, som symbol för att han förklarats utesluten av Hells Angels, HA. Därefter skulle de ha tagit diverse HA-relaterade föremål och klädesplagg från mannens bostad.

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att målsäganden varit medlem i Hells Angels sedan 1999 och att han på senare år haft en hög ställning. Av de tilltalade var tre fullvärdiga medlemmar och de tre andra så kallade prospects, blivande medlemmar under prövotid.

Tingsrätten fann att en 46-årig man, som var fullvärdig medlem och chef över gruppen, givit order om att målsäganden skulle tatueras och dömde honom för anstiftan av misshandel samt olaga tvång och stöld till fängelse i två månader. En 41-årig man dömdes för tatuerandet för misshandel, samt för narkotikabrott till en månads fängelse.

Tingsrätten ogillade åtalet i övrigt.

De två männen som dömdes överklagade och den 41-åriga mannen, som nekade till all inblandning i tingsrätten, anförde att den bild massmedia målat upp av händelsen gav en dålig bild av en tatuerare. Detta då han aldrig skulle göra en tatuering mot kundens vilja med hänsyn till att han har sin yrkesheder.

Hovrätten konstaterar att den uteslutna medlemmen kände till klubbens stadgar om att Affa-tatueringen inte fick bäras efter en uteslutning och att frågan var om han lämnat sitt samtycke till den nya tatueringen samt om gärningen kunde anses oförsvarlig.

Hovrätten beaktar att om en gärningsman trott att han fått samtycke så föreligger ett putativt samtycke vilket medför att uppsåtsrekvisitet inte är uppfyllt. Hovrätten finner att mannens uppgifter inte är så osannolika att de kan lämnas utan avseende varför hovrätten har att utgå ifrån att det i vart fall förelegat ett putativt samtycke till tatueringen.

Inte heller har omständigheterna varit sådana att det varit oförsvarigt att utföra tatueringen då såväl smärtan som kroppsskadan varit begränsad, varför hovrätten nu ogillar åtalet för misshandel.

Enligt hovrättens mening är utredningen sammantaget inte sådan att den med tillräcklig grad av styrka visar att den fullvärdiga medlemmen ändå skulle ha gjort sig skyldig till anstiftan av misshandel.

Hovrätten finner därefter, med beaktande av att den nu uteslutna medlemmens egna erfarenheter av att utesluta medlemmar ut klubben, att han vet vilka regler som gäller i HA-sfären. Sammantaget ogillar hovrätten åtalet helt beträffande den fullvärdiga medlemmen och dömer tatueraren endast för narkotikabrott till dagsböter.

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt