Skip to content

Juridikprofessorer vill legalisera cannabis

Förslaget om att legalisera cannabis i Kalifornien får nu stöd av juridikprofessorer vid några av USA:s mest prestigefulla universitet, och av en tidigare domare vid California Supreme Court. 

I ett öppet brev till en kampanjhemsida får lagförslaget - proposition 19 - stöd av 72 professorer från sammanlagt 39 universitet över hela USA.

Propostion 19 innebär, om den röstas igenom, att cannabiskonsumtion och odling för privat bruk blir lagligt i Kalifornien. Professorer vid universtitet som Harvard, Yale, Georgetown och NYU menar att förbudet är både verkningslöst och kontraproduktivt.

I brevet uppges att undersökningar bland ungdomar i USA visar att de allra flesta har lättare att komma över cannabis än alkohol. Professorerna menar också att resurserna borde användas till att utreda våldsbrott.

I förslaget jämförs förbudet mot cannabis med alkoholförbudet under 30-talet i USA, då den undre världen tjänade grova pengar illegal handel. På liknande sätt menar professorerna att dagens förbud gynnar en allt mer våldsam illegal droghantering. De uppmanar därför politikerna i delstaten att gå i bräschen för en avkriminalisering.

Enligt The Wall Street Journal kommer flera komplicerade följdfrågor att uppstå  om lagförslaget röstas igenom. Bland annat kan det innebära ett brott mot USA:s internationella åtaganden att bekämpa droghandel. Ett annat problem blir konflikten mellan federal- och delstatslag i frågan.

Förslaget stöds också av den pensionerade domaren Jim Gray, som tidigare varit verksam vid Kaliforniens Supreme Court:

 

Omröstningen hålls den 2 november.

  • Alt-texten
    Johan Björkdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt