Skip to content

Nätbedragare missbrukar fransk fildelningslag

Under den senaste veckan har flera fransmän mottagit mail där de anklagats för upphovsrättsintrång och krävts på pengar. Mailen har kommit från bedragare som påstår sig företräda den franska  antipiratmyndigheten HADOPI.

Den franska fildelningslagen, som är en av de hårdaste i världen, klubbades igenom under förra våren. Lagen har som yttersta konsekvens att en internetanvändare kan svartlistas och stängas av från internet. Dessutom kan personer som sysslar med olaglig fildelning direkt föreläggas med vite.
 
Myndigheten HADOPI (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur Internet) som upprättats för att överinse lagens tillämpning meddelade nyligen att de första varningsmailen snart ska skickas ut till misstänkta fildelare.
 
Denna nyhet har utnyttjats av bedragare som i massutskick uppgett sig företräda HADOPI och krävt förmodat oskyldiga personer på pengar för upphovsrättsintrång genom att hänvisa till hemsidor där mottagarna har kunnat erlägga betalning.
 
- Detta är en internetklassiker, kommenterade HADOPIS generalsekreterare Éric Walter  till den franska nyhetsbyrån Agence France Press och uppmanade mottagarna av mailen till försiktighet med att lämna ut person- och bankuppgifter.
 
Johan Björkdahl
red@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt