Skip to content

Frihetspartiet: "Det är himla praktiskt att terrorisera hojfolk"

- Till och med rikspolischefen har gått ut och sagt att det inte finns något som heter kriminella MC-gäng, men att det är ett vedertaget språkbruk. Det säger Anders Zillén, partiledare för Frihetspartiet. Idag berättar han om partiets syn på straffrätt och om det mottagande Frihetspartiet fått sedan starten i januari.

På dagarna arbetar Anders Zillén som elektriker. På fritiden är han partiledare i nystartade Frihetspartiet, medlem i MC-klubben White Knights och styrelsemedlem i diverse MC-föreningar.

”Vår gemenskap kallas kriminell”

Frihetspartiet arbetar med "bikerfrågor” men är inget renodlat "bikerparti". Ett av förslagen i partiprogrammet är att utvidga diskrimineringslagstiftningen så att den även ska omfatta diskriminering av viss "grupptillhörighet". Anders Zillén anser att MC-gängen har oförtjänt dåligt rykte.

– Klubbverksamheten växer och blir större men det är fortfarande bara några enskilda individer som begår brott, säger Anders. Till och med rikspolischefen har gått ut och sagt att det inte finns något som heter kriminella MC-gäng, men att det är ett vedertaget språkbruk.

Zillén uppger att regeringen har begärt en utredning i frågan och att det i denna utredning sägs att det inte finns något som heter organiserad kriminalitet i MC-världen.

– Vår gemenskap kallas kriminell, det gäller inte bara de största som Bandidos och Hells Angels utan alla klubbar. Det finns ingen annan typ av gruppering idag som hanteras som MC-kulturen. Man har bestämt sig för att man ska ligga steget före.

Han anser att det är polisen själv som skapat dessa starka grupperingar.

– Klubbarna blir starkare ju mer tryck de utsätts för. I början begärde polisen resurser för att de skulle sätta åt MC-kulturen men man ansåg att de inte behövde så stora resurser. Vi som inte gått ut skolan ordenligt borde vara enkla att ta hand om. Men hela tiden höjer man ribban och tillsätter mer resurser för deras arbete leder inte till något.

Anders Zillén menar att polisens sätt att hantera MC-folk på är importerat från Kanada som haft stora problem med MC-kulturen.

– I Sverige har det varit ett gäng gubbar som tycker att det är himla mysigt att åka hoj. Polisen importerar hela det här sättet med hur man bemöter hojmänniskor.

Finns det personer inom poliskåren som sympatiserar med det du säger?

– Enligt en obekräftad källa så ska det finnas två grupperingar. En som tycker att det är himla praktiskt att terrorisera hojfolk, för vi ger inte igen. Från MC-kulturen sett så har man inte gjort något mot polisen.

– Den andra sidan av polisen är förbannade över att man lägger så mycket resurser på MC-kulturen för att under tiden får andra kriminella grupperingar starkare fotfäste. Vi är ju en synlig grupp och man har skapat en rädsla för oss.

Anders menar att denna skräck är helt obefogad men att om man säger man en osanning tillräckligt många gånger så blir det en sanning.

– Det ser man även i till exempel Expressen och Aftonbladet. Med jämna mellanrum så slår man upp två helsidor med kartläggningar över de farligaste gängen i Sverige. Det som är obehagligt med det är att de nya generationerna som växer upp och som vill vara lite fräna, läser om de farliga gäng som det skrivs om.

Så dessa gäng som hängs ut behöver inte var farliga?

– Nej, det kan vara vilken klubb som helst.

Vissa brott värre än andra

– I vår värld är sexualbrott och kvinno- eller barnmisshandel det fulaste du kan göra och det straffas oftast inom den egna gruppen, berättar Anders.

- Det är inte manligt, så gör inte riktiga män. Skämtsamt kan man säga att MC-kulturen är den sista manliga utposten, det är det enda som ni tjejer inte har snott från oss. På det viset är det mycket manliga värderingar och att begå sexualbrott och spöa kvinnor och barn är inte manligt.

Frihetspartiet anser dock att när man avtjänat sitt straff så har man sonat sitt brott. Anders menar att då har man betalat priset till samhället för vad man har ställt till med.  

– Detta gäller för alla brott. Den dag man släpper ut någon ur fängelset då har man ju bestämt att han ska ha suttit färdigt.

Ni vill införa tvångskastrering av våldtäktsmän och pedofiler.

– Tvångskastrering pratar vi om när det finns en säker grund med hjälp av DNA-tester och dessutom bara för återfallsförbrytare. Det finns ingen statistik som visar att de människor som åker in för sexualbrott någonsin blir botade. Då kan man fundera över vad ska vi göra då om de inte blir botade? Man kan ju inte låsa in dem för alltid enligt lagen och när de kommer ut så gör de bara om samma sak igen och igen. En gång ingen gång, två gånger en vana.

Men då gör alltså Frihetspartiet en distinktion mellan brott och brott? Huvudregeln är att när man avtjänat sitt straff så har man sonat sitt brott. Men det gäller inte enligt er vid återfall av sexualbrott?

– Ja, det blir ju lite godtyckligt. Men eftersom att den åsikten bygger på en manlig grund så blir det logiskt för oss. Annat kan man finna en logik i varför det sker men det finns ingen logik i att ge sig på kvinnor och barn, det är bara för att framhäva sig själv. Men visst, vi skiljer på brott och brott.

Men finns det inte en risk för att personer som blivit oskyldigt dömda blir tvångskastrerade?

- Nej, det ska finnas DNA-tester som bevis. Det måste vara ställt utom allt tvivel.

Så inte ens ”bortom rimlig tvivel” skulle räcka till som beviskrav?

Det måste vara så jävla 100 % säkert. Det är det vi skriver om i vårt partiprogram.

Men om man rånar banker gång på gång så ska det alltid betraktas som att man har avtjänat sitt straff när man kommer ut ur fängelset?

Anders är tyst en stund.

– Det var en knivig fråga. I det ena fallet blir det motsägelsefullt och i det andra inte. Men det är för att vi bedömer att den ena är så mycket mer fel. Rånar man en bank så kan man ställa till med mycket tok men då får du också en straffsats efter det. Men vid sexualbrott skadar man oskyldiga människor. Fast det kan man ju göra vid ett bankrån också. Jag vet inte vad jag ska svara riktigt.

Hur tycker du att Frihetspartiet blivit bemött av media?

– Man har mest fokuserat på vilka klubbar folk kommer ifrån och dessutom felciterat oss. Att vi sedan handplockat kompetenta människor för att kunna driva ett parti och fullständigt struntat i vilka klubbar det kommer ifrån, det är inte intressant för media att skriva om. Däremot om någon är med i Hells Angels, det är en sensation.

Så det har varit mer fokus på sensationer och mindre på er politik?

– Ja, exakt. Man har tagit saker från vårt partiprogram och ryckt dem ur sitt sammanhang. Man vill bara klampa ner på Frihetspartiet och tycka att det är kasst.

Anders tycker sig dock märka en förändring.

– I tidningen Newzglobe var det en polischef som uttalade sig angående Frihetspartiet och hon hämtade information från ett mål som hon varit involverad i. Hennes artikel fick Frihetspartiet svara på.

Anders berättar vidare om en artikel angående Frihetspartiets JO-anmälan av Luleås kommun och att Frihetspartiet där omnämnts som ett MC-relaterat parti.

– Det var första gången ordet ”kriminell” inte stod med. Det är fantastiskt, på bara några få månader har vi lyckats få in en hel artikel och dessutom att vi har fått en förändring i hur man skriver om oss.

Oberoende myndighet ska styra polisen

Frihetspartiet vill revidera polisväsendet och införa en ny oberoende myndighet som ska styra polisens arbete.

– Som det ser ut idag tror jag att vi har 21 polisdistrikt i Sverige som jobbar enskilt. Det är inte bra. Vi vill ha en grupp som är icke-poliser och som styr hela poliskåren utifrån forskning och resultat.

Anders Zillén tycker det är märkligt att poliskåren utreder sig själv.

– Om polisen begår ett brott, vem utreder då det? Jo polisen, de utreder sina egna brott. Det är ungefär som att säga åt folk i MC-kulturen att utreda sina egna brott. Då är det klart att ingen åker fast, det vore ju märkligt om vi skulle sätta dit våra kompisar.

Så mycket av den makt som polisen har idag vill ni flytta ut på en oberoende myndighet?

– Polisen har idag tillförskaffat sig makt, det som polisen säger det är rätt. Det är inte bra för då blir polisen en egen maktfaktor i ett land som ska styras av politiker. Ju mer egen makt polisen har desto närmare kommer vi diktaturen. Vi vill överföra makten till en myndighet som inte ska bestå av poliser utan av jurister och folk som förstår lag och rätt.

Och det gör inte poliser?

– Kanske att de gör det. Men idag är det godtyckligt vad man ska göra och inte göra. Jag vet en kille som sa till en polis en gång vid en razzia mot en MC-klubb att detta jobb måste ju vara ett skitgöra. Då svarade polisen att det var det bästa som fanns eftersom MC-folk inte bråkar. Polisen kan gå in och fika och dona. Åker de till Rinkeby skulle det aldrig komma på fråga.

Frihetspartiet vill också förbättra relationen mellan polisen och allmänheten då denna enligt Anders försämrats katastrofalt.
 
Är det generellt eller bara mellan poliser och MC-folk?

– Jag tror att om man gick ut med en enkät hos gemene man så skulle man få en stor procent tyckte att polisen inte var så kul. Polisen har lagt mycket energi på att framstå som en farlig enhet. Det är tråkigt för det förlorar de på. Folk väljer att söka hjälp hos dem som inte är poliser.

Vilka då?

– Ja typ som hojgäng som bedriver indrivningsverksamhet. Det var som en av de killarna sa till mig: om folk bara gjorde rätt för sig så skulle indrivningsverksamheten inte behöva finnas.

Så indrivningsverksamheten är ett resultat av samhällets misslyckande?

Ja, helt och hållet. Det är en början av en kollaps för samhället när man inte kan värna om den som har rätt.

Anders menar dock att i vissa sammanhang beslagtar polisen gärna grejer, att i vissa sammanhang går det jättebra och i andra inte.

– Man beslagtar MC-folks guldkedjor, bilar och motorcyklar även om det på papper står att det är någon annan som äger grejerna. Men i en demokrati ska lagen vara lika för alla, säger Anders. Är den det ja då är det glass och ballonger, för så ska det vara.

Frida Bogenkrans
frida.bogenkrans@dagensjuridik.se

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt