Skip to content

Professor med ny karriär

Advokatkarriären blev annorlunda än vad Christina Ramberg väntat sig.


Den 1 februari inledde Christina Ramberg ett års tjänstledighet från Göteborgs universitet. Nu arbetar hon i stället som biträdande jurist vid Vinges göteborgskontor.
Advokatyrket visade sig vara annorlunda än vad hon hade väntat sig:
- Det är mycket mer socialt. Jag trodde att man till största delen skulle arbeta ensam, eller tillsammans med klient. Men här jobbar vi nästan bara i grupp. Det är mycket diskussioner, väldigt utvecklande.
- Det känns kul att gå till jobbet när man är omsvärmad av så många duktiga människor. Det gör att man aldrig kan slappna av, man måste hela tiden visa att man själv är lika bra.

Varför valde du att byta jobb?
- Det kändes som att jag inte hade så många utmaningar kvar som professor. Jag insåg att jag hade drygt 20 år kvar till pension och ville uppleva något nytt och spännande. Att kastas in i en ny roll på det här sättet fyllde verkligen den funktionen. Oavsett om jag stannar på advokatbyrå eller inte så är det här en väldigt värdefull erfarenhet. Till exempel har jag drivit ett mål i hovrätten. Det var jättekul, men det kändes som att det var på gränsen till vad jag behärskade. Då var det bra att ha erfarna kolleger till hands.


Har du ångrat dig någon gång?
- Nej, i så fall har jag förträngt det.
Sedan 1998 är Christina Ramberg professor i handelsrätt vid Göteborgs universitet. Dessutom har hon varit professor i New Orleans och holländska Utrecht samt skrivit flera immaterialrättsliga böcker och artiklar.
- Jag undervisar fortfarande i två kurser vid universitetet, annars hade jag säkert saknat studenterna. Men nu börjar det rycka lite i skrivarfingrarna. Jag förstår inte hur en sån som Stefan Lindskog hinner med att både vara en ytterst aktiv advokat och samtidigt skriva så mycket. Det är beundransvärt.

Tror du att fler akademiker skulle vilja gå vidare till andra karriärer?
- Förra året var jag adjungerad ledamot vid hovrätten i Göteborg. Det var många intresserade av att prova på. Min kollega Rolf Dotevall gjorde till exempel det. Det är nyttigt för akademiker att se hur juridiken funkar i praktiken. Det tror jag gör att forskningsfrågorna blir mer angelägna och att undervisningen kan göras mer levande. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden att se ett större utbyte mellan praktik och universitet.
Det är ännu oklart om Christina Ramberg fortsätter på advokatbyrån när tjänstledigheten är över.
-  Det är ju inte bara jag som bestämmer den saken. Jag och Vinge kommer att göra en utvärdering under hösten. Sådana utvärderingar är jag inte van vid från universitetet. Det är lite nervöst och vi får se vad den leder fram till.
 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt