Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svenska kraftnät söker Verksjurist inom miljö- och vattenrätt

Vill du arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Svenska kraftnät är en viktig aktör i genomförandet av energiomställningen, bland annat genom att möjliggöra anslutning av förnybar elproduktion. Svenska kraftnät söker nu en Verksjurist som vill vara med och skapa förutsättningar för energiomställningen och stödja verksamheten med juridiska bedömningar kopplat till utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Om tjänsten

Svenska kraftnät förvaltar och bygger ut stamnätet i Sverige. Svenska kraftnät har nyligen fått uppdraget att bygga ut stamnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium där det finns förutsättningar att ansluta havsbaserad vindkraft.

Du kommer att tillhöra enhet juridik som ligger under Rättsavdelningen och rapportera till enhetschefen. Avdelningen leds av en avdelningschef, som också är chefsjurist. På enheten finns idag 11 verksjurister, varav tre arbetar med miljörättsliga frågor. Enheten är under uppbyggnad och en process för att rekrytera ytterligare fem jurister pågår. Verksjuristerna är erfarna och bedriver självständigt arbete inom en stor bredd av juridiska områden.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg och möjlighet till distansarbetet kan finnas del av tid beroende på verksamhetens behov och arbetsuppgifterna. Resor kan förekomma några gånger per år.

Dina arbetsuppgifter

Svenska kraftnäts arbete med havsbaserad vindkraft är i en uppbyggnadsfas då många projekt precis har startats eller ska starta. Detta i kombination med allt mer komplexa miljö- och vattenrättsliga frågeställningar gör att efterfrågan på miljörättslig rådgivning ökar kraftigt och i snabb takt. I din roll som verksjurist kommer du att stödja verksamheten, och då främst arbetet kopplat till utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, med denna typ av juridiska bedömningar.

Rollen kommer bland annat att innebära arbete med diverse tillstånds- och dispensprövningar enligt miljöbalken, att företräda Svenska kraftnät i myndighets- och domstolsförhandlingar, framtagande av rättsutredningar samt löpande rådgivning till verksamheten m.m.

Utbyggnaden av stamnätet, både på land och till havs, aktualiserar ofta olika miljö- och vattenrättsliga frågeställningar och överväganden. Inte sällan medför detta arbete framtagande av olika tillstånds- och dispensansökningar och markåtkomstsfrågor. Arbetet kommer även att omfatta andra rättsområden, såsom förvaltningsrätt och avtalsrätt.

Din bakgrund

Du ska ha en Jur. kand. examen eller juristexamen. Vidare ska du:

  • ha minst fem års erfarenhet av juridiskt arbete från domstol, kommun eller annan myndighet, advokatbyrå, organisation eller företag
  • ha minst tre års erfarenhet av kvalificerat miljörättsligt arbete
  • kunna uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du har:

  • arbetat inom havsbaserad infrastruktur eller motsvarande verksamhet
  • arbetat med eller inom elbranschen
  • erfarenhet av arbete med den reglering som följer av 11 kapitlet miljöbalken (vattenrätten)
  • erfarenhet av miljöprövningar, särskilt tillståndsprövningar kopplade till 11 kap. miljöbalken, miljötillstånd eller andra tillståndsprövningar inom infrastruktur
  • erfarenhet av arbete i rådgivande eller stödjande funktion i en större projektorganisation eller verksamhet

Dina personliga egenskaper

I din roll kommer du ha många olika kontaktytor och den vi söker har mycket god samarbetsförmåga, lyssnar, kommunicerar och löser utmaningar på ett konstruktivt sätt. Vidare har du förmågan att se helhet och tar hänsyn till det större perspektivet. Du tar ansvar för dina uppgifter samt strukturerar själv ditt angreppssätt och driver dina processer självständigt. Du har hög integritet och väl grundade och tydliga värderingar. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef, tf enhetschef juridik Maria Örtenholm, tel. nr. 010 475 84 80 alternativt rekryterare Karin Segerholm, tel. nr. 010 475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010 475 84 97. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 12 december 2021. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Klicka här för att ansöka 

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket – vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision ”Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling”. Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Dela sidan:
Skriv ut: