Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Örebro tingsrätt söker en eller flera rådmän

Alla ska kunna få sitt ärende prövat i en opartisk domstol. Att göra det möjligt är Sveriges Domstolars viktigaste uppgift. Nu erbjuder vi dig som vill vara med och bidra till detta möjligheten att arbeta som rådman hos oss på Örebro tingsrätt. Välkommen att söka till oss!

Det här erbjuder vi dig

Som rådman vid Örebro tingsrätt får du arbeta med alla måltyper som förekommer vid en allmän domstol. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att vara ordförande i rätten vid förhandlingar, förlika mål samt skriva domar och beslut.

Tingsrätten genomgår just nu en organisationsförändring och från och med december 2021 kommer verksamheten att decentraliseras och delas upp i mindre arbetslag där varje rådman får ett mer delegerat ansvar. Detta medför att du kommer att ha ett eget ansvar för dina mål och ärenden, vilket innebär en ökad självständighet i ditt arbete.

Förutom det dömande arbetet ingår exempelvis handledning av notarier i uppdraget och du ges även möjlighet att vara delaktig i arbetet med att fortlöpande utveckla verksamheten vid domstolen.

Om du inte har erfarenhet av dömande arbete i domstol sedan tidigare utan av annat kvalificerat juridiskt arbete, kommer tingsrätten att ta fram en individuell introduktionsplan till dig.

Det finns också goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning. Domstolsakademin inom Sveriges Domstolar ansvarar för juridisk utbildning för domare och som nyutnämnd domare får du en utbildningsplan som är anpassad efter din yrkesbakgrund.

Kvalifikationer

För att lyckas i arbetet som rådman behöver du vara en skicklig och analytisk jurist med personlig mognad och gott omdöme. Eftersom arbetet sker i nära samarbete med flera andra medarbetare på domstolen är det viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra.

Vårt arbetssätt gör att du behöver vara drivande i såväl målarbetet som i det generella utvecklingsarbetet som pågår. Som rådman kommer en viktig uppgift också vara att leda yngre jurister i deras arbete, vilket kräver en god pedagogisk förmåga.

Du som söker behöver inte ha genomgått domarutbildning, men du ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Detta innebär bland annat att du behöver ha gedigen juridisk bakgrund. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Om Örebro tingsrätt

Örebro tingsrätt är en av de större tingsrätterna i landet och har Örebro län som domkrets. Tingsrätten är nationell specialdomstol för omvandling av livstidsstraff. Tingsrätten har ca 80 medarbetare, varav upp till 13 ordinarie domare och sex domare under utbildning. Tingsrätten avgör årligen ca 6 500 brottmål, tvistemål och ärenden.

Tingsrättens lokaler är moderna och centralt belägna. Kommunikationerna till såväl omkringliggande orter som till Stockholm och Göteborg är goda.

Örebro tingsrätt har för närvarande en tillförordnad lagman och rekrytering av en ordinarie lagman pågår.

Tingsrätten kommer vid behov att bidra till att hitta lösningar för en aktuell kandidat vad gäller t.ex. bostad, medflyttande partner, barn m.m. Kontakta den tillförordnade lagmannen om du vill veta mer!

Örebro är en av landets större städer med universitet, statliga verk, universitetssjukhus, industri och handel. Regionen är i en expansiv fas. Företag flyttar hit, bygger ut och bygger nytt. Örebro är en stad som hela tiden utvecklas.

Staden är tillräckligt stor för att erbjuda ett spännande och rikt kulturliv och tillräckligt liten för att det ska vara enkelt att förflytta sig i city eller att ta sig ut i naturen. För den som söker ett stimulerande arbetsliv och en rik fritid är det lätt att leva ett bra liv här. Runt Örebro finns vackra naturlandskap, här kan alla hitta sina egna smultronställen.

Läs mer om domstolen på Örebro tingsrätt (domstol.se) och att jobba inom Sveriges Domstolar på Jobba hos oss – Sveriges Domstolar

Övriga upplysningar och ansökan

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Ansökan görs skriftligt till Domarnämnden tillsammans med meritförteckning och de övriga handlingar som du vill åberopa. Ansökan bör göras på den blankett som finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som du anger. Det är därför viktigt att du uppger deras adresser (gärna e-post).

Mer information samt kravprofil: Ansökan om domaranställning – Domarnämnden (domstol.se)

Ansök via epost till: domarnamnden@dom.se

Sista ansökningsdag: 2022-01-09

Domarnämndens referensnummer: 104-2021

Kontakt

Lars-Gunnar Lundh, tf. lagman, tfn: 021-31 05 01, mobil: 0768-15 50 05

Marinette Gustafsson, chefsrådman, 019-16 63 42, mobil: 070-180 06 95

Övrigt

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Dela sidan:
Skriv ut: