Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Dataskyddsombud – Läkemedelsverket

Läkemedelsverket är en kunskapsintensiv myndighet som erbjuder dig intressanta arbetsuppgifter i en spännande och lärorik miljö. Vi verkar för att läkemedel och övriga produkter inom vårt ansvarsområde är säkra, effektiva och av god kvalitet. Vi bidrar till en bättre folk- och djurhälsa och till utvecklingen av hälso- och sjukvården, den medicinska forskningen och industrin i Sverige och Europa. Vi som arbetar på Läkemedelsverket är stolta över det viktiga uppdrag vi har, och vår arbetsmiljö präglas av generositet, kunskapsspridning och ständigt lärande i vardagen.

Vår verksamhet

Som dataskyddsombud på Läkemedelsverket kommer du att ha en nyckelroll i det strategiska och operativa arbetet i dataskyddsfrågor.

Utöver sedvanliga personuppgiftsbehandlingar som förekommer vid en statlig myndighet behandlar Läkemedelsverket känsliga personuppgifter vid bland annat rapportering av misstänkta biverkningar och inom Giftinformationscentralens verksamhet samt inom forskningsverksamhet. Det förekommer även gemensamt personuppgiftsansvar för behandlingar i vissa gemensamma EU-databaser.

Dataskyddsombudet har en självständig roll och är organisatoriskt placerad på Rättsenheten. Rättsenhetens uppdrag är att ge juridiskt stöd inom Läkemedelsverkets verksamhetsområden i både nationella och internationella frågor. Utöver rättsområden relevanta för dataskyddsarbetet (dataskyddsregelverket, offentlighet och sekretess samt informationsäkerhet och arkivlagstiftning) hanterar enheten bland annat förvaltningsrätt, EU-rätt, läkemedelsrätt, regleringen av medicintekniska produkter, hälso- och sjukvårdsjuridik, miljörätt samt avtals- och upphandlingsrätt. Enheten ansvarar för deltagande i visst EU-regelgivningsarbete, nationellt föreskriftsarbete, remissarbete, utbildningar, beslut i sekretessfrågor samt processande i domstolar med mera.

Du kommer att arbeta i nära samarbete med stödfunktioner inom informationshantering, arkivarier, verksamhetsarkitektur, IT-arkitektur, informationssäkerhet och IT-säkerhet. Till din hjälp finns verksjurister med gedigen kunskap inom dataskydd och verksamhetens informationshantering.

Dina arbetsuppgifter

Som dataskyddsombud ingår bland annat att:

  • Planera och genomföra utbildningar samt ge råd inom dataskyddsområdet
  • Ta fram, utveckla och implementera styrdokument och rutiner
  • Medverka vid riskanalyser, konsekvensbedömningar av dataskydd och informationsklassningar
  • Vara en oberoende intern instans som kontrollerar hur myndigheten lever upp till dataskyddsreglerna
  • Genomföra systematiska och riskbaserade granskningar
  • Rapportera om dataskyddsfrågor, brister och utvecklingsbehov till högsta ledningen
  • Omvärldsbevaka, samordna och delta i nätverk både internt och externt
  • Bistå vid personuppgiftsincidenter och vid behov hantera incidenterna
  • Vara verkets kontaktperson och samarbeta med tillsynsmyndigheten

Även vissa andra uppgifter kan komma att ingå i tjänsten. Resor i tjänsten kan förekomma.

Rollen som dataskyddsombud på Läkemedelsverket etablerades år 2018 och är under kontinuerlig utveckling.

Din grundanställning blir som verksjurist.

Din bakgrund

Vi söker dig som har jur. kand./juristexamen, minst 3–5 års arbetslivserfarenhet och tidigare erfarenhet i rollen som dataskyddsombud eller av annat kvalificerat dataskyddsarbete. Det är meriterande om du har relevant erfarenhet av regelefterlevnadsfrågor, informationssäkerhet och förvaltningsrättsliga frågor. Det är även meriterande om du har annan relevant erfarenhet inom Läkemedelsverkets ansvarsområden. Du är van vid att hantera nya frågeställningar som dyker upp och har en god kommunikativ förmåga i såväl tal som skrift, både på svenska och på engelska.

Dina personliga egenskaper

Arbetet ställer stora krav på sociala och pedagogiska färdigheter samt förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du har en mycket god samarbetsförmåga och uppskattar att samarbeta med andra yrkeskategorier. För att du ska trivas hos oss ser vi att du är en person som motiveras av varierande arbetsuppgifter och gärna delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter, såväl internt som externt.

Du är självgående, driver arbete framåt och ser till att det avslutas. Du kan förklara komplexa frågor på ett enkelt sätt och är bekväm med att dela med dig av din kunskap. Du arbetar systematiskt och kan prioritera för att genomföra uppdraget på ett effektivt sätt. Du har gott omdöme och hög integritet. Som person är du också social, driven, utvecklingsinriktad, analytisk och noggrann. Du är vidare stresstålig, van att hantera komplexa frågor och kan prioritera på ett effektivt sätt.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Sista ansökningsdag: 2022-05-23
Anställningsform: Tillsvidare
Tillträde: Snarast enligt överenskommelse
Enhet: Rättsenheten
Diarienummer: 2.4.1-2022-036019

Bifoga ditt CV, ett personligt brev samt de intyg och betyg, bland annat från juristutbildningen, som du vill åberopa.

Vi tillämpar sex månaders provanställning.

Vi värdesätter mångfald och välkomnar sökande med olika bakgrund.

Goda förutsättningar för balans i livet är viktigt för oss och vi tillämpar flextid och förmånliga villkor gällande bland annat semester. För att främja ett hållbart arbetsliv erbjuder vi friskvårdsbidrag samt möjlighet till friskvård på arbetstid. I den mån arbetsuppgifterna tillåter kan det finnas möjlighet att arbeta delvis på distans efter överenskommelse med chef.

Kontakt

Du är välkommen att kontakta enhetschefen och biträdande chefsjuristen Mattias Thalén. Du kan även kontakta de fackliga företrädarna Hanna Bremer, Saco och Pia Wictor, ST. Vi finns alla på telefon 018-17 46 00 eller nås genom e-post fornamn.efternamn@lakemedelsverket.se.

Välkommen med din ansökan!

Klicka här för att ansöka

Denna rekrytering sker helt genom Läkemedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.


Dela sidan:
Skriv ut: