Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svensk Vindenergi söker branschjurist

Vill du vara med och påverka investeringsförutsättningarna för en bransch i tillväxt? Vill du verka för rättssäkra och effektiva regelverk som en nyckel för klimatomställning och svensk konkurrenskraft? Svensk Vindenergi söker en branschjurist som ska driva, utveckla och samordna vårt arbete med juridiska frågor. Sista ansökningsdag är 9 juni 2023.

Vindkraftsbranschen påverkas av en bredd av juridiska frågor. Det handlar förstås om tillståndsprocesser för land- och havsbaserad vindkraft, men även om regelverk för nätutbyggnad, utländska direktinvesteringar, elmarknad och regulatoriska frågor inom en rad andra områden. Som vår branschjurist har du därför en central position hos Svensk Vindenergi.

I tjänsten ingår att aktivt föreslå och driva på för förbättrade regelverk och policys som bidrar till vindkraftsbranschens utveckling. I rollen kommer du identifiera, leda och ansvara för spännande utvecklingsprojekt, tillsammans med övriga i teamet och våra medlemsföretag.

En nyckel för att lyckas är samverkan med olika samhällsinstanser, som exempelvis riksdag, regeringskansli och myndigheter. Du kommer bl.a. att förse beslutsfattare med information och underlag om branschens utmaningar och möjligheter, om konsekvenser av olika lagförslag, samt förslag till förändringar i lagstiftningen.

Om tjänsten

Eftersom detta är en ny roll hos oss kommer du vara med och forma den tillsammans med övriga i teamet. Uppdraget innebär att:

 • Omvärldsbevaka och vara uppdaterad inom relevanta juridiska områden för vindkraftsbranschen, samt den politiska agendan på området. Fokus ligger på den svenska marknaden.
 • Sammanfatta och kommunicera branschens synpunkter på olika aktuella lagstiftningsinitiativ, genom bl.a. remissvar.
 • Leda och delta i arbete med att ta fram positionsdokument och andra branschspecifika dokument.
 • Leda arbetet med viktiga juridiska frågor för branschen i samråd med Svensk Vindenergis medlemsföretag genom våra råd och arbetsgrupper.
 • Driva utvecklingsprojekt med fokus på förbättrade juridiska förutsättningar för en bransch i snabb tillväxt.
 • Vara en talesperson för branschen i juridiska frågor.
 • Vara ett stöd inom ditt ansvarsområde till kollegerna i teamet på Svensk Vindenergis kansli och som diskussionspartner till Svensk Vindenergis medlemsföretag.

Kompetenser och kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • kunskap om energiområdet och det juridiska regelverk som påverkar området. Du har gärna direkt erfarenhet av arbete med branschens juridiska frågor genom tillståndsprövningar eller liknande.
 • god kunskap om miljö- och energipolitiska politiska frågor och lagstiftning som påverkar elektrifieringen och utbyggnad av elproduktion.
 • kunskap om politiska beslutsprocesser inom regering, riksdag och myndigheter. Du har även kunskap om beslutsprocesser inom EU.
 • förmåga att kommunicera och företräda branschen i publika sammanhang.
 • förmåga att skapa förtroende med olika intressenter och är bra på att bygga kontaktnät.
  mycket god förmåga att uttrycka dig i svenska och engelska, såväl i tal som i skrift.

Det är meriterande om du även har upparbetade kontakter inom relevanta myndigheter och andra organ, samt ett gott nätverk inom politiken.

Som person har du lätt för att bygga förtroende, bygga kontaktnät och att kommunicera på ett trovärdigt sätt. Du har även god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Tjänsten är en heltidstjänst stationerad i Stockholm.

Om Svensk Vindenergi och kansliet

Svensk Vindenergi är en branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft. Våra medlemmar är projektörer, investerare, kraftbolag, kommunala energibolag, banker, advokatbyråer, konsultföretag och leverantörer till vindkraftbranschen. Vi har drygt 140 medlemsföretag.

Svensk Vindenergi är vindkraftens samlade röst i samhället. Vi jobbar för att vindkraften ska nå sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle – och vi är på god väg! År 2025 kommer vindkraften vara Sveriges näst största kraftslag.

Vi är sju medarbetare på Svensk Vindenergis kansli. Beslutsvägarna är korta och det finns goda möjligheter att påverka din roll och ditt dagliga arbete.

Hos oss är det viktigt att ha roligt på jobbet – både för att vi ska trivas och för att resultatet av vårt arbete blir bättre. Vi har generösa förmåner för friskvård och ledighet.

Vårt kontor är placerat centralt i Stockholm.

Ansökan

Skicka din ansökan senast den 9 juni till vd Daniel Badman.

Ansökningar hanteras löpande, så vänta inte med att skicka in din ansökan. Sista ansökningsdatum är 9 juni.

Välkommen med din ansökan!

Klicka här för att ansöka

Kontaktperson

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta:

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi
070-972 54 37


Dela sidan:
Skriv ut: