Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Jurister med intresse för dataskyddsfrågor

Är du en jurist som vill göra skillnad? Är du en jurist som är intresserad av frågor som rör dataskydd, integritet och utvecklingsarbete? Rättsavdelningen söker nu dataskyddsjurister som vill vara med och bidra i Polismyndighetens brottsbekämpande uppdrag

Arbetsplatsbeskrivning

Som dataskyddsjurist vid rättsavdelningen är du delaktig i polisens viktiga samhällsuppdrag som sträcker sig över många spännande verksamhetsområden. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Rättsavdelningen ansvarar för myndighetens rättsliga styrning och stöd, hantering av förvaltningsrättsärenden och informationsförvaltning. Arbetet bedrivs vid tre centrala sektioner och sju regionala rättssektioner. Totalt arbetar cirka 150 jurister vid avdelningen.

De dataskyddsjurister vi söker kommer att tillhöra den centrala sektionen rättslig styrning och stöd som ansvarar för den rättsliga styrningen i myndigheten och det rättsliga stödet till avdelningarna, däribland nationella operativa avdelningen (NOA), och myndighetens ledning. Sektionen har också ett övergripande ansvar för myndighetens dataskyddsfrågor, domstolsprocesser och kontakt med Justitiedepartementet i lagstiftningsfrågor. Ansvaret innefattar även intern styrning genom styrdokument, myndighetens involvering i alla delar av lagstiftningsprocessen samt uppföljning av regelefterlevnad som sker internt eller av tillsynsmyndigheter. Vid sektionen arbetar idag cirka 65 jurister, varav ett antal specialiserade dataskyddsjurister och dataskyddsombud. Genom vårt arbete bidrar vi till Polismyndighetens förmåga att på ett rättssäkert sätt fullgöra sitt uppdrag.

Arbetsbeskrivning

Vad vi kan erbjuda dig

Som dataskyddsjurist kommer du att arbeta med frågor som främst rör dataskydd och e-förvaltning. Hos oss får du tillsammans med engagerade och kompetenta kollegor arbeta med stimulerande och omväxlande uppgifter inom många spännande verksamhetsområden. Sektionen ansvarar för dataskyddsrättsligt stöd inom bland annat underrättelse- och utredningsverksamheten och gränspolisens verksamhet samt inom verksamhet som rör internationell samverkan, kamerabevakning, biometri, AI och e-tjänster.

Polismyndigheten erbjuder möjlighet till distansarbete, erbjuder friskvårdsbidrag och tillhandahåller gym i egna lokaler. Vi sitter i lokaler centralt på Kungsholmen.

Dina arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter som dataskyddsjurist kan bland annat innebära att

 • lämna rättsligt stöd till verksamheten i kamera- och dataskyddsrättsliga frågor,
 • skriva rättsutredningar och konsekvensbedömningar i samband med förändringar i myndighetens personuppgiftsbehandlingar och it-system, ofta inom större arbeten kopplade till
 • utveckling av polisens olika brottsbekämpande förmågor och verktyg,
 • lämna rättsligt stöd vid upprättande av personuppgiftsbiträdesavtal och överenskommelser om direktåtkomst,
 • lämna rättsligt stöd vid framtagande av intern styrning inom dataskyddsområdet,
 • företräda Polismyndigheten vid kontakter med Regeringskansliet, tillsynsmyndigheter och andra brottsbekämpande myndigheter,
 • handlägga remisser inom dataskydd, kamera och e-förvaltning.

Du kan även komma att hantera vissa frågor inom bl.a. allmän förvaltningsrätt och offentlighet och sekretess.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som vill vara med och bidra och som har:

 • juris kandidatexamen eller juristexamen,
 • minst två års erfarenhet av självständigt juridiskt arbete i närtid som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten,
 • god förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift,
 • svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du:

 • är notariemeriterad,
 • har erfarenhet av juridiskt arbete inom dataskyddsområdet,
 • har erfarenhet av arbete på Regeringskansliet, brottsbekämpande myndighet eller tillsynsmyndighet,
 • har erfarenhet av arbete med tolkning och tillämpning av EU-rättsakter,
 • har erfarenhet av juridiska frågor inom digitalisering och vid utveckling av e-tjänster och e-förvaltning.

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen som dataskyddsjurist inom polisen behöver du vara lösningsfokuserad och flexibel och självständigt kunna driva ditt arbete framåt. Arbetsuppgifterna är ofta komplexa och ställer krav på analytisk förmåga, strukturerat arbetssätt och att kunna leverera med god kvalitet även vid ett tidvis högt arbetstempo. Det är viktigt att du är prestigelös och tydlig i ditt budskap samt trivs med att arbeta i tvärfunktionella arbetsgrupper tillsammans med andra kompetenser. Du behöver ha förmåga att lyfta blicken och se ditt arbete i en större helhet. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor kring rollen? Välkommen att kontakta rekryterande chef Mia Gombor mejl: mia.gombor@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen? Välkommen att kontakta HR-konsult Ylva Gamrell mejl: ylva.gamrell@polisen.se

Fackliga företrädare

Lawen Dehghani Saco-S, tfn 010 563 85 79, Sofia Ask Polisförbundet, tfn 010 563 87 10, Pär Renberg ST, tfn 072 246 52 37, Karna Tillheden SEKO Polisen, tfn 0732 49 04 22.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Stockholm. Arbete från annan ort kan vara möjligt i enskilda fall som arbetsgivaren bedömer lämpligt
Arbetstid: Förtroendearbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Omfattning: Heltid
Funktion: Jurist

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 30/5 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Märk din ansökan med på A270.696/2023 i mailets ärendemening.

I denna rekrytering kan löpande urval komma att ske.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer ref.nr på A270.696/2023 via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på www.polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Om Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 35 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Klicka här för att ansöka

Organisation
Rättsavdelningen

Kommun
Stockholm

Län
Stockholms län

Utlyst
09 maj 2023

Ansök senast
30 maj 2023

Referensnummer
A270.696/2023


Dela sidan:
Skriv ut: