Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Mamman var varnad – om hon vägrade lämna över det blåslagna barnet skulle hon förlora vårdnaden”

Nyheter
Publicerad: 2016-09-07 08:15

DEBATT – av Monica Dahlström-Lannes, författare och fd kriminalpolis

 

Föräldrar som får skyddad identitet för sig och sina barn måste få rätten att leva i trygghet. Det har de inte idag. Många – främst våldsutsatta kvinnor med traumatiserade barn – blir bara skyddade i teorin.

I praktiken spelar det ingen roll om det finns en fällande dom eller dokumenterat stora risker. Domstolar beslutar ändå att kvinnan måste lämna ut barnet för umgänge till en misstänkt, dömd eller farlig förälder.

Som mamman som blev misshandlad i barnens åsyn. Pappan dömdes till fängelse. Mamman och de tre barnen som bevittnat våldet fick skyddat boende. Men när pappan avtjänat straffet krävde han umgängesrätt med barnen.

När kontaktpersonen, samhällets garant för barnet, avbröt umgänget för att han inte stod ut med barnens skräck, ansågs mamman begå umgängessabotage. Utan förvarning omhändertog sedan pappans socialtjänst de tre barnen som hela livet hade bott hos sin mamma.

Efter tre år har de fortfarande inte fått komma hem och isoleras helt av den våldsdömde pappan. Umgängessabotage från hans sida lagförs inte, i enlighet med det haltande regelverket.

En annan kvinna misshandlades systematiskt, fysiskt och psykiskt, av sin äldre sambo. Hon var gravid och försökte skydda barnet mot hugg och slag.

Barnet föddes och mamman flydde efter en dokumenterad hotbild och fick skyddad identitet. Men domstolen gav pappan umgängesrätt och tyckte att mamman ensam skulle överlämna babyn, fyra månader gammal, till den person som både misshandlat och mordhotat henne –  till samme person som var orsaken till att hon fått skyddad identitet, för att han inte skulle kunna hitta och skada henne.

Trots att mannen senare slog kvinnan på öppen gata och ytterligare ett större polisingripande ägde rum så ändrade inte tingsrätten sitt beslut. Istället utökades umgängesrätten för den fyra månader gamla babyn till varannan helg.

Efter en sådan helg hade barnet kraftiga blåmärken på insidan av överarmarna. Läkare undersökte, dokumenterade skadorna och lade in barnet för observation. Sjukhuset gjorde polisanmälan om misstänkt barnmisshandel.

Efter detta vågade mamman inte lämna ifrån sig barnet och inte heller stanna i sin nya lägenhet utan flydde hals över huvud. Mannen hade tagit reda på hennes skyddade adress. Åklagaren lade ned polisutredningen och ansåg att ”vem som helst” kunde ha tillfogat barnet skada.

Vid ny förhandling i tingsrätten ombads mamman att vara mer samarbetsvillig. Domstolen beslutade att det nu ettåriga barnet skulle vara hos pappan fyra dygn varannan vecka och tre dygn varannan vecka. Om mamman inte följde beslutet skulle hon mista vårdnaden. Hon var redan varnad då hon tidigare hade vägrat att överlämna det blåslagna barnet.

Det handlar här om mycket små barn som har levt hela sitt liv med sina mammor till vilka de har den viktiga anknytningen.

Hur stora risker måste de utsättas för? Enligt Föräldrabalken ska barn skyddas. Poliser som arbetar med personskydd ser också hur skyddet urholkas fullständigt när den våldsamme föräldern fått umgängesrätt. Ändå tvingas en beskyddande förälder lämna ut sina barn och utsätta sig själva för livsfara.

Föräldrar och barn som har fått skyddad identitet ska inte utsättas för trauman som legaliserats av en domstol.

Om rätten inte kan tolka lagen i barnkonventionens anda eller lagstiftningen i övrigt kolliderar med annan lag så måste ny lag stiftas.

Att kvinnor ofta dödas i samband med separationer är numera väl känt. Skyddad identitet måste betyda verkligt skydd och fungera i praktiken. Ge drabbade lagstadgat skydd!


Dela sidan:
Skriv ut:


Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se