Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2019-11-27 11:44

”Visa dig aldrig svag på jobbet – kritisera aldrig en delägare”

Illustrationsbild Foto: Stina Stjernkvist / TT

Fyra av tio advokater upplever att jobbet påverkat deras hälsa negativt, enligt undersökningen Advokaternas advokat. ”Advokater är kassa chefer. Affärsadvokater bryr sig inte om sina anställda”, säger en av de svarande i undersökningen Advokaternas advokat.  

Under hösten har Legally yours genomfört undersökningen Advokaternas advokat som besvarats av drygt 900 advokater och biträdande jurister. Av dem är 57 procent affärsjurister, 28 procent arbetar med brottmål och 15 procent med övrig humanjuridik.

Deltagarna fick bland annat svara på om jobbet har påverkat deras hälsa negativt. 42 procent svarade ja. 53 procent svarade nej och övriga ville inte svara på frågan.

Fördelningen är densamma oavsett vilken grupp av advokater man tittar närmare på. Bland brottmålsadvokater är ohälsan något mindre utbredd, enligt undersökningen. 38 procent svarar att jobbet påverkat deras hälsa negativt. Bland andra humanjurister och affärsjuridiska advokater är andelen 44 respektive 43 procent.

”Advokater är kassa chefer. Affärsadvokater bryr sig inte om sina anställda, du är utbytbar. Visa dig aldrig svag på jobbet och kritisera aldrig en delägare”, uppger en av deltagarna i sitt fritextsvar.

En annan svarande ger sin syn på advokattillvaron:

”Det är blandat glädje och tårar. Ett allt i allt stimulerande arbete”.

 

 

”Ibland blir det så stressigt att man inte hinner "tänka klart". Det stressar mig.”

 

Advokaterna om hur arbetet påverkar deras hälsa:

 

”Går inte att komma ifrån att det är ett stressigt yrke som tidvis påverkar alltifrån mage till humör och nattsömn.”

”Det går att tacka nej till uppdrag. Man måste inte vända ut och in på sig själv för att tjäna den sista kronan.”

”Hög arbetsbelastning och krav på snabba leveranser skapar negativ stress.”

”Jag är för stressad. Har kroniskt dålig sömn och orkar inte göra kul saker på samma sätt som tidigare.”

”Hög stressnivå, dålig kost.”

”Den fysiska arbetsmiljön vid arbete utanför kontoret är ofta inte den bästa. Arbetets natur (humanjuridik) gör också att man lätt bär med sig arbetet utanför arbetstid.”

”Brist på möjlighet att stoppa/bli avlastad om flera projekt krockar och det samtidigt inte är stabilt i livet i övrigt.”

”Ibland blir det så stressigt att man inte hinner ”tänka klart”. Det stressar mig.”

”Dålig sömn pga oro, ångest och stress.”

”Stress – alltid tillgänglig och klienter förväntar sig svar 24/7”

 

"För affärsjurister är detta en fråga som omöjligtvis går att besvara på annat sätt än med "Ja".”

”Arbetet innebär stor stress, mycket ansvar och en ständig tillgänglighet. Efter ett år in på byrålivet var migrän ett faktum.”

”Arbetet är intellektuellt stimulerande vilket är bra för välbefinnandet.”

”Möts av för lite förståelse från tingsrätterna om hur min kalender ser ut, det är svårt att vara på två ställen samtidigt och det innebär merarbete att sätta in kollegor om substitution till förhandlingar måste ske.”

”Långa arbetsdagar gör att privatlivet hamnar i skymundan. Det är svårt att få tid att ”varva ned” och det är omöjligt att kombinera yrkeslivet med ett socialt liv där man har möjlighet att värna sin hälsa genom återkommande träning.”

”Advokater är kassa chefer. Affärsadvokater bryr sig inte om sina anställda, du är utbytbar. Visa dig aldrig svag på jobbet och kritisera aldrig en delägare.”

”Ja till viss del, i de intensiva perioderna när arbetsdagarna lätt uppgår till 12 timmar. ”

”Självklart påverkas ens hälsa negativt av att arbeta väldigt långa dagar i sittande ställning, ofta under stress. För affärsjurister är detta en fråga som omöjligtvis går att besvara på annat sätt än med ”Ja”.”

”Tvärt om, håller mig pigg!”

”Man känner sig ofta stressad och man kan aldrig koppla av när man är advokat, i synnerhet när man är försvarare.”

”Jobbar för mycket. Inget kompledigt. Sliter på psyket och familjelivet.”

”Det är blandat glädje och tårar. Ett allt i allt stimulerande arbete”

”Stress i samband med tillfälliga toppar och orimliga förväntningar på tillgänglighet (vilket skapats av oss advokater). Om alla stängde av telefonen på sin fritid hade klienterna inte förväntat sig något annat och vi kunde, i likhet med läkarkåren, endast nås när vi är i tjänst.”

”Högt blodtryck. Hinner inte ens motionera.”

 


Dela sidan:
Skriv ut: