Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2020-09-04 10:38

Viktor Banke: Risk att klienter och advokater kommit varandra för nära

Foto: Peter Johansson

Viktor Banke i stor intervju om nya byrån, sociala medier och förra årets advokatdebatt: ”De verkliga gangsteradvokaterna är de som sitter i knäet på sina klienter”.

I våras delade Viktor Banke en häktesinteriör med sina följare på Twitter och Instagram. En klient berättade vilken reaktion han fått när han begärde Banke som offentlig försvarare.
”Polisen gillar inte dig. De sa till mig att Viktor Banke har lurat er unga”. Klienten meddelade att polisen rekommenderat honom att istället begära en ”Jonas Eriksson”.
I inlägget kommenterade Banke genom att tacka polisen ”för reklamen”.
”Hoppas det går bra för Jonas Eriksson ändå”, skrev han och avrundade med förklaringen att ”vad gäller advokaten med snarlikt namn har jag den största respekt för honom”.

Viktor Banke har under många år varit en av de jurister som gjort störst avtryck på sociala medier. Med 26 000 följare på Twitter och knappt 17 000 på Instagram är han en av de juridiska debattörer som når flest i Sverige. För att nå så stor framgång på sociala medier krävs ofta hård hud. Banke konstaterar också att polisens negativa omdöme inte sårade honom.
– Jag har ett alldeles för bra jobb för att bli ledsen. För mig var det där mest en bra anekdot, säger han.

Viktor Banke

Namn Viktor Banke
Yrke Advokat som under hösten startar egen byrå inriktad på brottmål
Senast lästa bok 1794 Av Niklas Natt och Dag
Senast sedda film ”Jag ser bara Seinfeld. Om och om igen.”
Favoritavsnitt av Seinfeld ”The Opposite” från säsong fem. Alla som förstår Seinfeld vet att George är seriens ryggrad. Han bestämmer sig för att om alla val i hans liv som han intuitivt känt varit de rätta lett honom dit han är så måste i stället ”The Opposite” ha varit det rätta. Han börjar göra precis tvärtom, vilket går väldigt bra”.
Allvarligaste brott du begått ”Det måste vara stöld”.
Favoritlag ”29:5 i brottsbalken. De så kallade billighetsskälen. Det är där den hårdare juridiken på ett mycket fint sätt möter de mjuka värdena”.

"Sociala medier är en väldigt liten del av vad jag gör, och dessutom något jag gör allt mindre"

Det är väl ändå ganska hårt att påstå att du ”lurar unga”?
– Kanske var det bara en polis som var trött på att höra mitt namn.
– Men sociala medier är en väldigt liten del av vad jag gör, och dessutom något jag gör allt mindre, bland annat för att jag helt enkelt inte har tid, säger han.

Jag uppfattar det som att många ändå förknippar dig med ditt twittrande, oavsett om du vill det eller inte.
– Ja, av de frågor jag stundom får så har jag noterat det. För mig är den naturligt att använda mig av de kommunikationsmetoder som finns. Twitter och Instagram är forum, inte mer än så. Om man vill synas finns det alltid vägar. Alla advokater har väl haft sina egna. Man kan ha jobbat hos Henning Sjöström, fått en plats i Expressens webb-tv eller bevakat Breivikrättegången för någon tv-kanal. Jag gillar att uttrycka mina åsikter och då hittade jag forum för det.

 

"Kollegorna får ursäkta, men de verkar inte alltid ha något att säga. Många konton startar men sedan är man inte särskilt aktiv"

Viktor Banke säger att det bland advokatbyråer tycks ha vuxit fram en ”stark tilltro” till sociala medier.
– Många verkar tycka att det är ett bra verktyg och att de själva bör befinna sig där. Kollegorna får ursäkta, men de verkar inte alltid ha något att säga. Många konton startar men sedan är man inte särskilt aktiv. För att använda mediet rätt måste man nog hitta sitt tonläge. Och om man inte har så mycket att säga kan det ofta vara bättre att låta bli.
Den egna närvaron på sociala medier är inte okomplicerad, konstaterar han.
– Det är en balansgång. Jag vill inte att advokater ska vara fjärran alla andra. Det finns poänger med att tillgängliggöra juridiken, och advokaterna. Samtidigt vill jag att en advokat ska vara någon speciell. För att vi ska ses på det sättet av andra måste vi också bete oss så. Det finns onekligen problem med sociala medier och en vilsenhet kring samfundets etiska riktlinjer.
– Det finns en del övertramp som riskerar att underminera advokattiteln samtidigt som vi inte riktigt vet vad som gäller just nu. Det senaste året har det kommit en del beslut från disciplinnämnden som är lite svåra att tolka.

"Det är olyckligt att verksamma advokater blir osäkra på vad som verkligen gäller"

– Jag förstår att det på samfundet finns en rädsla för att den nya generationen med dess nya forum ska utmana advokatrollen på ett sätt som inte är helt önskvärt. Till viss utsträckning delar jag den oron. Samtidigt är det olyckligt att verksamma advokater blir osäkra på vad som verkligen gäller. Vissa, som till exempel fått kritik för att de berömt en medarbetare på ett sätt som nämnden ansåg kränkte brottsoffrets integritet. En annan fick kritik för att ha skrivit att hon längtade hem under en förhandling. Fällningar som jag inte tror har legitimitet hos gemene advokat. Det här har skapat en osäkerhet.

Vad borde Advokatsamfundet göra?
– Förutom det uppenbara, att försöka vara så tydlig som möjligt i sin kommunikation och i sina beslut, så har jag inget bra svar. Det är svåra frågor.

"De verkliga gangsteradvokaterna är de som sitter i knäet på sina klienter"

Hösten 2019 initierade åklagaren Lisa dos Santos en debatt om brottmålsadvokaters arbetsmetoder. En debatt som, enligt Viktor Banke, ”saknade riktning.”
– Det fanns berättigad och riktig kritik, men den blandades ganska vilt med någon slags allmän aversion mot advokater. Kanske var det en allmän frustration.

Från vem?
– Rent allmänt tror jag att många provocerats av advokater i samband med friande domar i en rad uppmärksammade mål, men kanske finns det också en frustration över våldet, och de som försvarar de misstänka våldsverkarna. Men kritiken blev svepande och inriktad på fel saker medan det som förtjänar kritik i stället flyger helt under radarn.

Han tar de advokater som på Instagram medverkade i en video där man utdelade tips iförda solglasögon som exempel.
– Man kan tycka vad man vill om den videon men den har ingenting med gangsterkultur att göra. De verkliga gangsteradvokaterna är de som sitter i knäet på sina klienter. Som går in med pengar på häktet eller låter sina häktade klienter ha kontakt med omvärlden. Som inte förmår vara oberoende i förhållande till klienterna, sannolikt av rädsla för att förlora dem.
– De advokaterna riskerar ryktet för alla oss andra. De äventyrar enrumsprivilegiet. Jag upplever att ganska många av oss också har en god uppfattning om vilka de är men i någon slags missriktad kollegialitet gör vi ingenting av det.
– Resultatet av debatten blev att fel advokater fick klä skott för väldigt mycket.

"Det finns en risk att man har kommit varandra för nära."

– Jag upplever att konkurrensen i framför allt Stockholm gör något ganska dåligt med oss advokater, att man kanske inte har råd att ta jävsfrågor på lika stort allvar som man borde göra. Etiken får stryka på foten litegrann, så även kollegialitet. Femårskravet borde nog återinföras. På sikt kan den nuvarande ordningen skada advokattiteln.

Upplever du att klienterna fått för stor makt?
– Det vet jag inte, men de har fått mer information. De vet till exempel att de lätt kan begära en ny advokat. Sociala medier har hjälpt till att krympa avståndet mellan oss. Det finns en risk att man har kommit varandra för nära. Respekten för advokaten kan minska om man inte beter sig på ett respektingivande sätt. Det är då som kraven att bryta mot advokatetiken kommer. ”Kom hit med snus”. ”Med cigaretter”. ”Jag vill prata med mina vänner”. Till slut får man en advokat som är beroende av klienten i stället för tvärtom.

Tror du att din profil i sociala medier gör att klienterna oftare tolkar sin koppling till dig som en kompisrelation?
– Ja, det tror jag. Det är en effekt av att jag är mer tillgänglig. Men det är bara jag själv som kan ta ansvaret att markera var gränsen går. Det finns en risk att man som klient blandar ihop tillgänglighet med servilitet och att man därför tror att advokaten kan göra en tjänster som inte är tillbörliga.
– Vi är inte rådgivare av vilket slag som helst, inte jurister av vilket slag som helst heller. Det är bara man själv som kan ta ansvaret och markera var gränsen går. En advokat är sitt namn och det namnet måste man värna Jag tror att samfundet bör återinföra femårskravet och att vi alla bör försöka återupprätta traditionen med mentorskap, väl medveten om att jag själv hastat fram.

 

"Eftersom jag har möjlighet att starta något helt eget och ha en egen roll i den här lilla delen av juridiken så gör jag det."

Efter några år på Thomas Bodströms advokatbyrå i Stockholm hoppade Viktor Banke av för att tillsammans med några kollegor starta advokatbyrån Dubio. Nu förbereder han nästa steg. På Skeppsbron i Stockholm öppnar Viktor Banke under hösten en ny, egenägd advokatbyrå som först och främst kommer att vara inriktad på brottmål. Inledningsvis består organisationen av sex personer: tre advokater, två biträdande jurister och en administrativt ansvarig.

Varför gör du det här?
– För att jag vill och kan, är väl det enkla svaret. Det har varit tre bra år på Dubio men jag känner att det är dags att gå vidare. Eftersom jag har möjlighet att starta något helt eget och ha en egen roll i den här lilla delen av juridiken så gör jag det. Det handlar om att på bästa sätt förvalta det förtroende man får och det tror jag personligen att jag bäst gör genom en egen byrå, som jag kan forma på det sätt som jag önskar.

 

"Byrånamnet är i normalfallet inte något som den anhållne bryr sig om."

Och hur är det?
– Det här är ett yrke som det finns mycket att göra i. Konkurrensen är hård. Ibland går det snabbare än det skulle behöva göra. Yrket betraktas nog inte längre som ett hantverk i så hög grad som jag skulle önska. Timdebiteringssystemet är heller inte alltid det bästa sättet att arbeta på. Jag skulle vilja fokusera mer på det långsamma och djupa. Jag vill till exempel titta på fler utredningsåtgärder, inte bara dyka upp för att ifrågasätta åklagaren utan ha en mer aktiv roll.
Vad ska byrån heta?
– Advokatfirman Banke tror jag, men det är inte spikat. Byrånamnet är i normalfallet inte något som den anhållne bryr sig om. Det är den individuella advokaten som är avgörande.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: