Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-11-21 08:30

”Vi vill inte att de ska börja dra advokatskämt även i Sverige”

Foto: Henrik Montgomery / TT /

”Advokaternas advokat” Johan Eriksson om nya framtidsplanerna och en bransch i förändring: ”Mycket är annorlunda – finns en iver att få svåra uppdrag”.

För sjunde året i rad är Johan Eriksson den som fått flest röster när advokatkollegorna fått svara på vem de själva helst skulle anlita om de hade behov av en försvarare.
– Det är smickrande att ha röstats fram till det här så många år i rad, säger han.
– Det är roligt att ha kunnat stå emot motståndet, för jag tror att det är svårare nu. Marknaden ser annorlunda ut jämfört med när Advokaternas advokat började. Jag har själv sett hur folk har gått ur med grejer om sig själva på sociala medier. Själv har jag inte fiskat några röster, precis, men jag tror att det är en del som gör det. Att trots detta få flest röster känns hederligt på något sätt.

 

Advokaternas advokat 2019

Omkring 900 advokater och biträdande jurister har deltagit i undersökningen Advokaternas advokat. På frågan ”vem skulle du helst anlita om du behövde en försvarare?” blev resultatet:

Johan Eriksson 19 procent
Henrik Olsson Lilja 6 procent
Björn Hurtig 4,4 procent
Frida Wallin 4, 4 procent
Thomas Olsson 4 procent

Läs mer här

"Det finns väldigt många advokater, och många är väldigt unga."

På vilka sett anser du att marknaden ser annorlunda ut?
– Det är en jätteskillnad. När jag och Lars Arrhenius startade vår byrå 1999 så fanns det runt 30 brottmålsadvokater i Stockholm. Alla kände alla. Sättet att ta sig in i branschen var att bli accepterad av de andra. Tyckte de att man gjort ett rimligt bra jobb så kunde man få någon av deras dubbelbokningar. Första gången jag fick ett mord av Peter Althin var jag stolt som en tupp, till exempel. När man fick ett sånt uppdrag så skickade de samtidigt ett budskap till tingsrätten: den här personen kan få några jobb också av er. Det var så man tog man sig in i branschen.
– Nu har det blivit annorlunda. Det finns väldigt många advokater, och många är väldigt unga. Det är vanligt att hinna byta jobb ett par tre gånger i början av karriären. De gör det för att få bättre uppdrag och tjäna mer pengar. Någon tusenlapp verkar vara tillräckligt.

Vad beror det på?
– En iver att få svåra uppdrag. Redan efter ett par år tycker många att de är brottmålsadvokater och redo för komplicerade mål. Själv fick jag itutat att det tog tio år att bli en riktig advokat, sedan hade man varit med om tillräckligt med situationer. Unga människor i dag är annorlunda än vad vi var då, men de blir inte rutinerade snabbare. Det tar den tid det tar, säger Johan Eriksson.

 

Advokaternas advokat genom åren

2019 Johan Eriksson
2018 Johan Eriksson
2017 Johan Eriksson
2016 Johan Eriksson
2015 Johan Eriksson
2014 Johan Eriksson
2013 Johan Eriksson
2012 Leif Gustafson

"I förlängningen är det bra om brottmålsbyråerna blir mer affärsmässiga"

Har många slutat även på din egen byrå?
– Cirkulationen har inte varit vansinnig, men den har ökat. De slutar för att starta eget, hos oss och hos andra byråer. De gör det allt tidigare i karriären och vill ha fem – sex anställda på momangen.
– Det präglas också av ett annat tänk på ekonomi. De driver en verksamhet som mer liknar affärsbyråerna i syfte att tjäna mer pengar. De tar in många förordnanden och låter andra jobba på dem på ett sätt som kanske inte alltid är förenligt med samfundets regler.
– Det är ett annat sätt att vara och i förlängningen är det bra om brottmålsbyråerna blir mer affärsmässiga. När jag och Lasse startade ville vi vara annorlunda och det vill väl unga människor i dag också.

Johan Eriksson berättar att när han under 1990-talet arbetade hos advokat Björn Rosengren övervägde byrån att öppna ett kontor i Chicago.
– Det fanns ingående planer på att öppna ett riktigt kontor där, men en lokal advokat som byrån hade kontakt med. Populationerna i Sverige och Chicago var ungefär desamma men i Chicago fanns 10 000 advokater. I Sverige var vi runt 2000. ”Fem gånger så många med lika stort underlag, det kan inte vara klokt”, tänkte vi. Planerna skrotades.
– Men nu är vi snart upp mot 7000 advokater, med 5000 biträdande jurister. Marknaden har förändrats i grunden och på kort tid blivit lik den i USA.
– Men brottsutvecklingen har inte stigit i samma takt som antalet advokater. Unga advokater verkar inte vilja köra på som jag gjorde i början, med klienter som stal på Ahléns, villainbrott och bilstölder. En av mina första klienter stal alltid Opel, det var det enda märke han kunde få upp låset på. Men den här typen av småbrott utreds ju knappt idag.

 

Därför vill de anlita Johan Eriksson

”Extremt kunnig, lojal i förhållande till klienten och sitt uppdrag och mycket engagerad. Lämnar inget åt slumpen.”

”Han är Sveriges nu ledande på området.”

”Mycket professionell. Balanserad med mycket integritet”

”Johan Eriksson är kunnig, saklig, trevlig samt en förebild och ett föredöme för hela advokatkåren.”

”Johan är oerhört kunnig, skarp och erfaren. Vi kan vända på det – varför vill man välja någon annan än Johan?”

”Ett mycket stort engagemang, en otrolig kunskap samt en fast, trovärdig men samtidigt ödmjuk personlighet.”

”Pondus, trevlig, kunnig, involverad.”

"Visst ska folk kunna leva vanliga liv och finnas på Instagram men vi måste samtidigt vara rädda om yrkesrollen."

– Då kunde vi skratta åt amerikanska advokater som jagar ambulanser med tv-reklam. Men de som håller på med det är bottenskrapet. De gör det för att de inte får tillräckligt med uppdrag. Det är en ny typ av konkurrens och det är möjligt att vi är på väg dit, säger Johan Eriksson.
– Det som har hänt nu är inte förtroendeskapande för kåren. Möjligen är det många som vill bli försvarsadvokater, men bland allmänheten är den här arbetsuppgiften inte särskilt populär. Särskilt inte i en tid när kriminaliteten skenar och man vill höja straffen. Då ska man vara försiktig i vår roll.
– Jag minns ett mål på 90-talet när jag var utsänd till en liten ort i Kalifornien för att förhöra ett vittne. Den här personen hade en stark ställning på orten. Jag kom dit med polis och åklagare och vår närvaro var väntad. När jag skulle checka in talade hotellpersonalen om mig som ”that dickhead lawyer”. Den synen på advokater är ett resultat av år av ambulance chasing, av girighet och av att skadeståndsprocesser där advokaten tar hälften och lämnar kostnaderna till klienten. Det skapar en bild av advokater som gör att förtroendet skadas. Vi måste vara försiktiga. Visst ska folk kunna leva vanliga liv och finnas på Instagram men vi måste samtidigt vara rädda om yrkesrollen. Än blir vi inte bemötta på samma sätt i Sverige, men i förlängningen är risken stor att vi får det likadant här.
– Vi måste göra vad vi kan för att de inte ska börja dra advokatskämt även i Sverige.

"Det har varit ett annorlunda år. Jag har med flit dragit ner på målen"

Som terrordömde Rakhmat Akilovs försvarare förekom Johan Eriksson flitigt i medierna. De senaste månaderna har uppmärksamheten varit mindre intensiv.
– Det har varit ett annorlunda år. Jag har med flit dragit ner på målen och istället jobbat med utbildningar och bokskrivande.
I höst ges en novellsamling där Johan Eriksson skriver om olika människoöden han mött under advokatåren.
– Hantverket, att skriva, var svårt i början men har blivit lättare allt eftersom jag tränat upp mig. Det är kul! Jag ska ge mig själv chansen att se till att boken blir bra och när det är klart gå tillbaka till det vanliga hantverket.


Dela sidan:
Skriv ut: