Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-11-05 08:29

Växande kritik mot advokater: ”En inkörsport till kriminalitet”

Illustrationsbild Foto: Johan Nilsson / TT

”Det pågår ett krig där ute, ett krig där unga människor dör och det enda advokaterna vill är att tjäna pengar på det”.

 

Kammaråklagaren Lisa Dos Santos debattartikel om gangsterromantik bland försvarsadvokater har satt igång en diskussion om attityder inom kåren. I artikeln efterlyste hon bland annat tydligare etiska regler för hur försvarsadvokater får försvara sig:
”En brottmålsadvokat kan i dag sälja in sig själv och sina tjänster till tonerna av skottlossning och kabla ut Instagramfilmer där man iförd solglasögon och drink ger hands on-tips om hur man undanhåller information från polisen.”
Lisa Dos Santos artikel har sedan följts av en liknande i Dagens Nyheter, där 38 åklagare ställer sig bakom kritiken.
I en intervju med Dagens Nyheter har sedan en anonym ”kriminellt belastad ung man med erfarenhet av gängkonflikter” uttalat sig i samma ämne.

”Jag har mycket svårt att ta generella angrepp på en hel yrkeskår seriöst."

Han menar att brottmålsadvokater i många fall är unga killars ”inkörsport” till ett kriminellt liv och att de uppmanar unga klienter till ett kriminellt tänkande:
”Det pågår ett krig där ute, ett krig där unga människor dör och det enda advokaterna vill är att tjäna pengar på det”, säger han.
Debattartikeln väckte även engagemang på Twitter. Advokatsamfundets förre ordförande Bengt Ivarsson skrev till exempel:
”Jag har mycket svårt att ta generella angrepp på en hel yrkeskår seriöst. Om någon eller några manliga försvarare missköter sig eller inte uppträder som det behagar en åklagare innebär det inte att hela försvararkollektivet förtjänar dessa rallarsvingar.”
Leif Boork, mångårig profil inom ishockeyn, gav sig in i den kriminalpolitiska debatten med reflektionen:
”Dessutom är jag misstänksam mot alla de välklädda advokater (…) som tar på sig att försvara de tunga kriminella. Ett gott råd; det går att säga ”nej tack” det här tror jag inte på. Jag tar inte det här fallet!”

"Det verkar vara lite för mycket dribbel ibland"

Boorks resonemang väckte i sin tur reaktioner.
Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt svarade:
”Det är bra och fullt förståeligt att brott & straff engagerar. Men rådet till advokater att tacka nej till försvararuppdrag med motiveringen ”det här tror jag inte på” är varken genomtänkt, realistiskt eller insiktsfullt.”
Advokaten Viktor Banke frågade Boork ”varför skulle det vara moraliskt felaktigt att försvara någon?” och fick svaret ”Det är det inte. Men det verkar vara lite för mycket dribbel ibland, där det gäller att vinna matchen mer än att verkligen få en rättvis och korrekt bedömning”.


Dela sidan:
Skriv ut: