Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2020-11-02 19:19

Systrarna blir advokater – och startar eget stipendium: ”Beslutat att bidra”

Systrarna Kryzmowska om valet att gå in i samfundet, forskningen och sin passion för schack: ”Juristens roll i samhället är att vara den moderna riddaren”.

Redan 2010 startade systrarna Krzymowska en juristbyrå i Mälarhöjden i Stockholm. Adriana, då 23, hade precis tagit juristexamen, Antonia, 21, och Amelia, 20, befann sig i slutfasen av sina utbildningar.
– För oss var det självklart att driva företag. Vi växte upp med det. Våra föräldrar var företagsmäklare och arbetade med företagsöverlåtelser i egen verksamhet. Vi upptäckte att många företagsmäklare hade ett behov av juridisk rådgivning, men hade svårt att hitta jurister som förstod deras verksamhet och behov. Även om vi var oerfarna som processjurister kände vi till företagsmäklarens vardag och vad som förväntades av den. Det hade vi redan som barn fått lära oss vid matbordet, säger Antonia Krzymowska.
I dag är byrån huvudsakligen inriktad på rådgivning och processföring inom företagsöverlåtelser och fastighetsrätt.
– Vi jobbar främst med börsnoterade bolag och statliga och kommunala organisationer.
Trion har dock inte enbart drivit juristbyrå under det gångna decenniet. Alla har de även doktorerat.
– När jag var klar med juristlinjen så kände jag: är det här slutet på min utbildning? Jag ville fortsätta fördjupa mig, säger Adriana Krzymowska.
– Jag fick möjlighet att forska men ville inte släppa byrån.
– Alla skrev vi våra examensarbeten utifrån problem som vi kom i kontakt med genom vår verksamhet.
– Jag skrev till exempel om moms vid företagsöverlåtelser, Antonia om företagsmäklarnas provisionsrätt och Amelia om rätten att överlåta lokaler i samband med företagsöverlåtelser.
– När vi undervisar försöker vi förmedla juristens roll i samhället. Vi brukar sammanfatta det med att juristen är den moderna riddaren. Som står upp för den svagare, är rättvis, saklig och korrekt, säger Amelia Krzymowska.

Faktaruta

Namn Adriana Krzymowska
Disputerat i Finansrätt
Senast sedda film The Climb
Favoritlag Schackklubben Rockaden

Namn Antonia Krzymowska
Disputerat i Civilrätt
Senast sedda film Elizabeth: The Golden Age
Favoritlag Handelsbalken

Namn Amelia Krzymowska
Lägger i december fram sin avhandling i fastighetsrätt.
Senast sedda film Serien Queens gambit.
Favoritlag Jordabalken

"En gång fick jag höra att jag hade kunnat sälja programmet vidare om det handlat om vad som helst utom schack. Men det var kul ändå"

Systrarnas engagemang för den rättsvetenskapliga forskningen har fått dem att inrätta en stiftelse. Tanken är att varje år dela ut 100 000 kronor till ”juridisk forskning med näringsrättslig inriktning”.
– Vi vet att många forskare förtjänar extra stöd, så vi har beslutat att bidra. Vi finansierar det med egna medel och tanken är att dela ut det första stipendietunder det kommande året.
När de var mellan 12 och 16 år startade de ett program om schack i lokal-tv.
– Totalt gjorde vi 393 schackprogram. Som 14-åring hade jag ansvar för att hitta sponsorer. En gång fick jag höra att jag hade kunnat sälja programmet vidare om det handlat om vad som helst utom schack. Men det var kul ändå, säger Amelia.
– Med tv-programmet lärde vi oss att samarbeta, att ha ett gemensamt projekt och ett mål som vi lägger ner extremt mycket arbete för att nå. Den erfarenheten har gjort att det varit väldigt naturligt att fortsätta arbeta tillsammans, säger Adriana.

Tänker ni fortsätta med era akademiska karriärer?
– Amelia disputerar i december och i och med det lämnar den sista av oss universitetet för tillfället. Det vore roligt att få hålla intresset för forskningen levande, men just för tillfället fokuserar vi på praktiken.

"När vi startade byrån 2010 fick vi frågan. ”Vad gör ni om tio år?” Vi svarade att vi skulle ha kontor i varje världsdel"

Under hösten har de alla tre blivit advokater, byrån har följaktligen blivit advokatbyrå.
– Det var inte självklart att vi skulle bli en advokatbyrå. Under det senaste decenniet har vi varit verksamma som juristbyrå och egentligen inte märkt av någon skillnad, säger Antonia.
– När Adriana och jag hade disputerat bestämde vi oss alla tre för att gå de obligatoriska kurserna som ett led i vår personliga utveckling och för att kunna ha alternativet öppet.
– Alla som vi kom i kontakt med på kurserna var så inbjudande och vänliga. Vi kände att vi ville vara en del av det.
Byrån består av de tre grundarna.

Har ni expansionsplaner?
– När vi startade byrån 2010 fick vi ungefär den frågan. ”Vad gör ni om tio år?” Vi svarade att vi skulle ha kontor i varje världsdel och vara den största byrån, säger Antonia.
– Haha. Det är en lite barnslig bild, men fortfarande en fin vision, säger Amelia.
– De senaste åren har forskningen tagit en del av vår uppmärksamhet, men vi vill expandera, säger Adriana.

 

"Vi har ett förtroende för varandra. Det ska mycket till innan det bryts"

Vad har schack betytt för er?
– När jag var med i en tävling nu som vuxen blev det tydligt för mig att processer är uppbyggda på sätt som påminner om schack. Man tar fram olika alternativ för sin strategi, gör sig beredd på olika angrepp, bestridanden, som kan tänkas komma men man måste välja en strategi och göra sig beredd på att ta konsekvenserna av det, säger Antonia.
– Ett schackparti kan hålla på i fem-sju timmar. Det krävs tålamod och fokus. En utmaning jag haft nytta av under till exempel tentor eller processer, säger Amelia.
– De flesta börjar spela när de är 6-7 år. Själv var jag 12. Det betydde att jag under en tid satt i match efter match och förlorade. Att lära sig ta en förlust i den åldern är värdefullt. Att lära sig se vad man gjort fel och vad man kan göra annorlunda nästa gång, säger Adriana.

Finns det någon nackdel med att driva en advokatbyrå med sina syskon?
– Vi jobbar med personer som vi tycker om. Mellan oss finns en bas som vi alltid kan gå tillbaka till vid tillfälliga meningsskiljaktigheter. Det spelar ingen roll, vi kommer alltid hitta tillbaka till varandra. En nackdel? Vi kanske inte alltid är lika professionella mot varandra som vi skulle vara mot andra kollegor. Kanske ger varandra snabbare och mer korthuggna svar, säger Antonia.
– Även om vi ofta tycker olika så vet vi alltid varandras ingångsvärden, säger Amelia.
– Vi har ett förtroende för varandra. Det ska mycket till innan det bryts.


Dela sidan:
Skriv ut: